Acasă » Opinii personale » Donator de viitor

Donator de viitor

noiembrie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 95 de abonați.

Statistică

  • 44.534 hits

https://www.facebook.com/CampofrioRomania

https://www.facebook.com/WorldVisionRomania

Devenim mai buni de două ori pe an sau, altfel spus, biserica ne aduce aminte – în pragul celor două momente marcante ale creştinătăţii – că pe scara vituţilor vor ajunge cei buni, cei cu credinţă şi cei cu nădejde în Dumnezeu, dar cui îi mai pasă azi de patimile lui Hristos şi de mântuirea sufletului? Trăim într-o lume în care banul primează şi în care se pierd valorile morale şi, totuşi, în pragul Sărbătorilor de Iarnă ne facem timp să ne împăcăm cu noi înşine şi facem daruri celor dragi, uneori chiar dăruim din agoniseala noastră celor năpăstuiţi de soartă.

În acest sens, şi mass-media lucrează febril. Îi depistează fără greutate pe cei nevoiaşi şi prin intermediul unor sponsori generoşi le pot aduce acestora în suflet şi pe faţă bucuria. Păcat că totul durează doar câteva zile şi păcat că media nu conlucrează cu administraţia locală pentru găsirea unui acoperiş familiilor sărace, cu AJOFM pentru crearea unor locuri de muncă, cu Protecţia Copilului pentru institutionalizarea unor copii ai străzii, dovadă certă ca mecanismul social nu funcţionează. Este ca şi cum verigile lanţului ar fi disparate şi este nevoie de o minte meteorică pentru ca ele să fie înlănţuite funcţional.

De asemenea, partidele politice, aflate sau nu la guvernare, incapabile să propună pachete de programe care să vizeze bunăstarea poporului pe termen lung, în pragul sărbătorilor de iarnă ies la rampă. Profită de mediatizare  şi promovează imaginea partidului exploatând vicisitudinile trăite de unii concitadini, făcând daruri bătrânilor aflaţi în azile sau oamenilor nevoiaşi. Copiii proveniţi din medii defavorizate, aleatoriu intră în acest proiect de scurtă durată.

 Dar faptele bune durează doar câteva zile şi apoi totul reintră în normal, iar noi rămânem aceiaşi CETĂŢENI INDIFERENŢI la INDIFERENŢA ALEŞILOR şi indiferenţi la sărăcia celor nepăstuiţi de soartă…

 An de an sărbătorile de iarnă sunt marcate şi în oraşul nostru, iar bugetul alocat acestora atinge uneori sume exorbitante. Ne fălim cu bradul artificial înalt de 26 de metri şi îmbrăcat cu brazi naturali. Ne înfiorăm de plăcere  la jocul magic al artificiilor, uneori în exces, care zguduie geamurile blocurilor dimprejur si care sunt extrem de costisitoare, cred, pentru ca altfel nu aş găsi o justificare  sărăciei existente în « Orăşelul Copiilor ». Cetăţenii vor uita pentru câteva clipe de grijile cotidiene…

După ce spiritul sărbătorilor de iarnă ne părăseşte, oamenii se întorc la vieţile lor terne şi lipsite de iniţiativă, în care cea mai mare parte le-o ocupă grija zilei de mâine. Cu ani în urmă nu-mi vedeam decât propriul ideal, în timp am învăţat să-i înţeleg şi pe cei din jurul meu, chiar dacă unii sunt sclavii unui stereotip instalat, iar alţii sunt animale de povară, fără idealuri, plafonaţi şi cei mai mulţi sunt într-o continua alergare după bani, indiferent de implicaţii şi uitând de necesităţile spiritului şi sufletului.

Să aşteptăm sărbătorile  iernii cu gânduri bune şi, pentru ca dorinţele noastre să se împlinească, să căutăm să ne vedem greşelile de peste an pentru a nu le repeta, să nu ne lăsăm măcinaţi de ură şi de invidie, de răutate şi de avariţie, să credem şi sperăm într-o reînviere spirituală individuală şi naţională.   Anotimpul purificării  să ne aducă în casă belşug şi în suflet lumina credinţei şi a înţelegerii, a conectării la puterea, înţelepciunea şi iubirea divină!! « Dumnezeu a exploatat toate complexele noastre de inferioritate, începând cu incapacitatea de a crede în propria noastră divinitate »- Emil Cioran, dar putem regăsi divinitatea începând prin a fi buni şi prin a dărui o mână de ajutor celor aflaţi în nevoie.

Am putea să fim mai organizaţi şi asta nu doar de Ziua Recunoştinţei sau în pragul sărbătorilor pascale sau ale naşterii lui Iisus. Tot ce avem în exces şi ne devine nefolositor să putem să donăm, dar pentru aceasta ar trebui să existe centre special amenajate. Eu schimb o mobilă, de exemplu. Mobila veche ar trebui să am posibilitatea să o duc la un centru de colectare mobilier vechi de a cărui existenţă oamenii năpăstuiţi să aibă habar.  Hainele vechi la un centru second-hand şi ar trebui ca în oraşe să fie doar unul singur centru şi acela pentru oamenii sărmani, nu ceea ce se întâmplă acum,  România devenind groapa de gunoi a Europei, primindu-le toate hainele vechi şi toate maşinile poluante. Şi, ca cetăţeni implicaţi la nivelul comunităţilor locale, ar trebui să stăm în coasta edililor şi a guvernanţilor pentru a fi capabili să implementeze programe care să asigure bunăstarea poporului român şi nu ruinarea lui, aşa cum se întâmplă acum.

#campofriofacebine Exemplul celor de la Campofrio ar trebui să fie urmat de toate marile companii producătoare de produse alimentare. Oamenii aflaţi la limita sărăciei ar putea primi periodic alimente dacă hipermarket-urile ar dona cu două săptămâni înainte  alimentele ce ar urma să atingă pragul expirării, decât să le arunce la termenul limită. Fabricile de pâine ar putea dona pâinea veche din punctele de vânzare, etc… Am putea să creăm şi locuri de muncă pentru aceşti oameni, dacă am reînfiinţa crescătorii de animale, abatoare, cantine-restaurant pe lângă magazinele mari româneşti (care nu prea există).

Publicitate

Un comentariu

  1. Spunsieu spune:

    In strainatate fructele care sunt prea coapte si nu s-au vandut sunt scoase in fata magazinului sa le poata lua cineva gratis, la noi se vand zborsite pe bani grei. Asta da compasiune!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SuperBlog 2017

%d blogeri au apreciat: