Conform convocării nr. 2476/25.06.2015, școala mă anunță de efectuarea procedurii disciplinare, în data de 13 iulie 2015, și invoca drept pretext, citez: ”cu data de 19.10.2014 ați început să aduceți o serie de acuzații cadrelor didactice ce își desfășoară activitatea în cadrul unității noastre, acuzații ce afectează climatul organizațional și dăunează prestigiului unității școlare în care vă desfășurați activitatea”.
Nu am adus niciodată acuzații la adresa cadrelor didactice! Am susținut doar că școala nu beneficiază de un management performant, dovadă fiind rezultatele slabe obținute de elevi la examenul național de bacalaureat, cât și lipsa standardeor calității.
Ce am scris pe FB, începând cu luna octombrie a anului 2014?
13. oct. 2014
M – La începutul lunii octombrie, direcțiunea Colegiul Tehnic Decebal Drobeta Turnu Severin, a premiat cititorii fideli, într-un cadru amical și într-o atmosferă destinsă, evident, în parteneriat cu biblioteca școlii.
M – Pe 3 octombrie 2014, sala de festivități a Colegiul Tehnic Decebal Drobeta Turnu Severin a fost pregătită pentru primirea unor oaspeți de seama din minister. Sala a fost aranjată foarte frumos, probabil de o firmă specializată în astfel de servicii. Am auzit din sala de clasă la care eram vocea doamnei Ecaterina Andronescu. Mă așteptam ca la finalul ședinței să facă turul școlii, dar nici vorbă de asta. Cred că ar fi fost minunat pentru elevi să existe salutul între un fost ministru al educației și generația care beneficiază de efectele măsurilor luate anterior.
15.oct.2014
Cred că personalul medical din cabinetele școlare ar trebui să facă cu elevii acțiuni legate de igiena personală, în corelație cu igiena instituției .
Sunt școli care au cabinete medicale, sunt școli care sunt arondate unor cabinete medicale, dar cum dotarea cabinetelor este precară, personalul medical ar putea să se implice pe latura prevenției și a educației pentru sănătate și igienă…
Cred că un astfel de program ar trebui demarat la nivel național. Marile companii de produse de îngrijire și igienă ar putea lansa o campanie în rândul elevilor, oferindu-le chiar mici promoții. De asemena, marile companii ar putea dona produse de curățenie tuturor școlilor, atât din mediul rural, cât și urban.
17.oct.2014
De ce s-ar chinui unii să sape groapa altora, inventând stări inexistente, uitând de învățăturile proverbului milenar, cât și de riscul la care se expun prin stârnirea forțelor Universului?
Am să vă spun cât de curând o poveste reală care demonstrează că în jurul persoanelor oneste și implicate se nasc tensiuni declanșate de cei ce nu suportă să vadă când negrul este negru și albul alb. Până ieri nu înțelegeam patologia răutății și resursele ei, acum urmăresc cu interes cum se construiesc intrigi și urzeli fără acoperire în planul real.
Am dat timpul înapoi și am analizat toate câte au fost. Este răvășitor să constați că ura și răutatea din telenovele există și în viața de zi cu zi. Nu înțeleg cum unii îi atrag pe alții în a răspândi o informație falsă!
Intrigile din 2004 au fost aperitiv pe lângă cele din 2014, cu debut din 2012, cred.
Nu am nimic de ascuns. Am înțeles ce s-a întâmplat și pe ce au mizat neștiind câte leucocite are organismul meu. Voi scrie detaliat totul.
Să creezi situații false și să denigrezi o persoană, fără suport, doar bazându-te pe ce ai pus la cale, arată lipsa de scrupule.
Ce trebuie să-nvăț din asta mă întreb! Superioritatea (naturală) nu este pe placul celor ce nu o au. Oamenii te vor din tagma lor, cu încetinitorul, cu văicăreli, fără idei, cu bârfa, cu termene nerespectate, cu lucruri nefinalizate, cu capul plecat, un nimeni…
Văd și partea bună a lucrurilor. Credeam că nu mai am nimic de văzut, dar viața mi-a demonstrat contrariul.
Cred că trebuie să cer asistența unei comisii din minister la clasă, o săptămână, două, un an, și apoi să plec din școala în care zi de zi am venit cu drag, pentru a putea scrie cu lux de amănunte despre unul din capitolele vieții mele, dar și despre viața unei instituții școlare și rezultatele ei.
18.oct.2014
Școala secolului XXI este rudimentară, în România! Elevii claselor a XII-a care nu au promovat bacalaureatul sunt nevoiți să meargă la ore de pregătire chiar în particular, deoarece liceele nu au un site cu materia aferentă examenului la toate disciplinele de bacalaureat, cu eseuri, cu exerciții rezolvate și propuse spre rezolvare, și, de ce nu, cu verificare online.
În 2001, am ajuns pe site-ul unui liceu francez. Am găsit toată chimia predată, fișe de lucru, exerciții și rezolvări, accesibile oricui. Noi suntem tot la nivelul școlii comuniste. Avem platforme e-learning prin proiecte, ici-colo, dar în regim închis, deci fără transparență și doar pentru unii. O platformă trebuie să devină publică, întărind astfel sustenabilitatea proiectului, în opinia mea.
19.oct.2014
Am pus cap la cap tot ce s-a întâmplat. Sunt victima unei înscenări mizerabile, dar nu imposibil de demonstrat. Cred că s-a mers atât de departe încât defăimarea mea s-a făcut și pe FB, prin mesaje private.
Ce valoare au oamenii din jurul meu? Nimeni nu a venit să îmi spună, să mă întrebe, să se edifice! Și în fața unei haite de lupi aș fi avut mai mare șansă de apărare, aș fi simțit pericolul, decât în fața celor ce cu răbdare au construit o intrigă mizerabilă în spatele meu, folosindu-se cred și de elevi, căci altfel nu-mi explic de ce unii se plimbă toată ziua prin școală în loc de a fi la ore.
Neșansa mea a fost să ajung într-o școală în care profesionalismul este departe de cotele lui înalte…
Adevărul va ieși la lumină! Sunt sigură de asta!
23.oct.2014
Vă invit să rezolvați problemele pe care trebuie să le gândească un elev de clasa a V-a, după onor ministerul și autorii de curriculum, deci și autorii de manuale și culegeri.
Alexandra, fiica fratelui meu care acum este în Germania, în clasa a V-a, îmi spune că totul este foarte lejer și nu se trece la o altă lecție până nu toți copiii înțeleg conceptele teoretice aplicate în practică. Noi abstractizăm totul și atunci să nu ne mai mirăm de ce ajung copiii să nu mai iubeascămatematică, disciplină forte în dezvoltarea gândirii critice, în opinia mea.
La noi culegerile sunt pentru părinți sau pentru profesori și asta numai din cauză că oricine poate scoate pe piață o carte fără a fi validată de cel puțin o generație de elevi…
În opinia mea, culegerile trebuie să aibă modele de exerciții rezolvate. Elevul trebuie să aibă satisfacția găsirii soluției exercițiului. Stăpânirea unui algoritm de calcul se face prin exercițiu repetat. La noi, la mate, azi se predă una și mâine alta, un slalom prin matematică, iar elevul nu are timp să aprofundeze noțiunile…
Din păcate, nimănui nu-i pasă. Ne mulțumim cu câteva vârfuri și restul elevilor îi sacrificăm, pentru că cei ce știu hibele sistemului nu sunt luați în seamă…
25.oct.2014
M – În România, tehnicile comuniste de intimidare a celor ce folosesc dreptul la liberă exprimare funcţionează, din păcate!
Acum înţeleg de ce oamenii se complac şi nu iau atitudine în faţa neregulilor.
Am auzit tot felul de poveşti reale despre manipulare şi înscenare, ce mi-au părut a fi neverosimile la momentul acela, cu toate acestea refuz să cred că natura umană a pierdut legatura cu virtuţile biblice taman în timpurile ce ar trebui sa marcheze apogeul înălţării spirituale a omenirii.
M – Joi, 23 octombrie 2014, Colegiul Tehnic Decebal Drobeta Turnu Severin a fost gazda inițiatorilor unui proiect ce cu siguranță va avea impact pe termen lung. Proiectul vizează promovarea și dezvoltarea zonelor turistice din România și Bulgaria cu potențial tradițional, cultural, istoric, gastronomic. În cadrul Conferinței Transfrontaliere, elevii liceului au putut afla informații utile despre potențialul turistic al Românie, dar și al țării vecine, Bulgaria, într-o prezentare atractivă.
Mă bucur că am dat curs invitației colegului meu de a participa cu clasa la această prezentare.
La final, am intrat în posesia prezentării PowerPoint, dar din păcate nu cred că FB îmi permite să o postez. În opinia mea, materialul prezentat ar putea fi difuzat chiar în spațiul publicitar al televiziunilor locale și, de ce nu, chiar naționale.
26.oct.2014
M – Am dat peste niște fotografii de la absolvirea cursului Eurocad Form din Germania, 2-15 aprilie 2014 și așa mi-am adus aminte că nu am luat fotografiile de grup de la colegi. Coordonatorul proiectului a făcut foarte multe fotografii de grup și nu înțeleg de ce nimeni nu mi le-a trimis…
1.noiemb.2014
Mă gândesc că am nevoie de cei mai buni avocaţi şi jurişti pentru a obține daune bănești de la cei ce m-au denigrat fără acoperire, bani pe care să-i investesc apoi în aducerea școlii la standarde europene reale, nu doar pe hârtie.
2.noiemb.2014
M – Dezamăgirea mea este maximă! Tot timpul m-am gândit ce să fac mai bine pentru școală și pentru elevii mei, iar alții îmi săpau groapa cu încrâncenare. Am înțeles tot mecanismul. Intuisem, dar nu știam cât de adâncă este forța răului.
Povestea mea, a omului nemulțumit de sistem, atinge punctul culminant în primăvara anului 2004. De atunci și până la 17 septembrie 2014, am crezut că sabia războiului a fost îngropată! Credeam că toți au înțeles că sunt un om care nu doar sesizez…
M – Pe 15 septembrie 2014, când am susținut concursul la București, la Ministerul Educației Naționale, habar nu aveam de urzelile din spatele meu. Asta mă doare cel mai mult, naivitatea mea!
Dosarul a fost admis ca fiind complet. Una din piesele dosarului a fost certificatul care atesta capacitatea de muncă, cu mențiunea că potențialul angajat nu este luat în evidență cu boli psihice.
3.noiemb.2014
M – Doza mea de naivitate s-a consumat. Acum mă pot aștepta la ce este mai rău. De săptămâna trecută laboranta nu a venit la școală. Eu am lucrări de laborator de făcut. Azi am solicitat-o pe cealaltă laborantă. Eu nu rămân în laborator niciodată singură și nu țin cheia. Cu ani în urmă, colegele mele de catedră, azi foste pensionare, insinuaseră că a dispărut ceva sticlărie de laborator. Uluirea mea a fost la cote maxime, deoarece eu am fost omul care am adus sticlărie de laborator în școală inițiind o campanie de dotare a laboratoarelor cu ajutorul elevilor și părinților. Totuși, acum îmi aduc aminte că marți, 28 oct 2014, șeful de catedră aștepta pe hol un coleg de la chimie industrială, iar mai târziu ușa laboratorului era întredeschisă. Ce lucrări or fi făcut acolo, nu știu, nu am avut curiozitatea să intru. Azi am fost direcționată spre laboratorul de la etajul I, dar am ales etajul II. I-am văzut iar pe cei doi colegi împreună.
Cred că în laboratoarele de chimie trebuiesc puse camere de filmat, poate chiar în birouri, astfel s-ar vedea cât muncesc unii și cât stau alții pe banii statului. Și mai cred că toate cheile dintr-o instituție trebuie să stea la portar…
M – La noi este prea multă risipă de bani de la bugetul de stat, în opinia mea.
Eu cred că Ministerul Educației Naționale împreună cu Consiliile Locale și factorii de decizie de la nivelul fiecărui județ ar trebui să se așeze la masa dialogului și să analizeze eficiența, cât și costurile învățământul profesional și tehnic la nivel național.
În opinia mea, liceele tehnologice din fiecare județ al țării ar trebui aduse sub cupola unui campus tehnic preuniversitar, care ar aduce beneficii majore prin eliminarea cheltuielilor mari, chiar foarte mari, cu întreținerea spațiilor școlare, cu atât mai mult cu cât numărul elevilor este în scădere. În anii de explozie demografică, liceele tehnologice aveau între 1300-1700 de elevi, azi, abia mai au 500-800 de elevi, în cazurile fericite. De asemenea, rezultatele elevilor de la liceele tehnologice la evaluările naționale sunt mult sub așteptări, chiar dacă clasele de elevi funcționează sub efectivul stabilit prin lege.
Din altă perspectivă, sunt în oraș licee tehnologice la standarde europene, dar din păcate nu au elevi… Sunt, din fericire, licee tehnologice care mai au elevi dar, din păcate, nu sunt la standarde europene. Comasarea liceelor tehnologice cred că este deja un imperativ.
4.noiemb.2014
M – Am înțeles că este o furie împotriva mea, o furie împotriva omului corect și onest care observă, sesizează și vede soluții. Mi-au făcut o aură complet opusă și este uluitor cum au reușit fără ca eu să-mi dau seama și fără ca nimeni să ia atitudine. Lașitatea naturii umane în plină acțiune?!
Fără să știu am fost denigrată complet, chiar de oamenii care s-au strecurat în viața mea. Așa o complicitate pusă la punct pare de domeniul SF.
M – Azi am mai reușit să atrag antipatia unei persoane… Am impresia că sunt expertă în asta!
Am fost la CAR-ul de la învățământ și mi-am exprimat dorința ca în luna decembrie să lichidez fișa, prin compensarea fondului cu împrumutul. Am spus că o să solicit în scris copii după fișele mele de împrumut, din 1996-2014. Am înțeles că nu voi primi aceste copii și chiar nu înțeleg de ce. Sistemul CAR ar trebui să aibă o anume transparență, poate chiar un cont online unde fiecare cotizant să-și poată vedea fondul, ratele, dobânzile la sumele împrumutate sau economisite.
De mult sunt eu nedumerită cum se aplică dobânzile la CAR-ul din învățământ. Anul trecut, dobanda mea anuală la 2000 de lei a fost de aproximativ 40 de lei, asemănătoare cu a unui alt coleg al cărui fond era doar de 500 de lei.
M – Adevărul enervează! – asta este clar…
Am aplicat chestionare în cadrul proiectului ”Transparență și calitate în administrația publică, prin social media”, atât cetățenilor, cât și angajaților de la AJOFM.
În urma aplicării acestor chestionare am sesizat celor de Agenda 21 inadvertențele întâlnite și chiar am afirmat că baza de date a fost făcută de neprofesioniști, iar chestionarul nu a fost mai întâi pilotat pe un grup de cetățeni. Abia mai târziu am aflat că în echipa de proiect sunt sociologi și oameni cu pretenții de a fi profesioniști.
Cine sunt eu să fac astfel de afirmații? Sunt un om care caută ca teoria să se oglindească în practică și mai am și experiența unui proiect în care baza de date a fost făcută de profesioniști. Acum înțeleg cât de important este să ai șansa să lucrezi printre și cu profesioniști! Dar cum la noi toți sunt puși în aceeași oală, totul este posibil. smile emoticon
Dacă persoana care a făcut baza de date a fost plătită, asta depășește puterea mea de înțelegere. Așa cum arăta baza de date, o putea face și un elev mediocru.
10 noiemb.2014
M – Cred că în tot oraşul sistemul de canalizare este înfundat. Azi am ajuns la aceasta concluzie, prin asocierea mirosului care umple holurile şi uneori laboratoarele liceului cu mirosul emanat de gurile de canal din oraş.
Mi-aduc acum aminte că în 2011 mirosul de toaletă desfundata invada toată şcoala. Acum fenomenul pare controlat si mirosul apare ici-colo şi chiar în laboratoare.
Poate cei de la SECOM ar trebui să verifice canalizarea din spaţiile publice şi instituţii.
M – De ce se plictisesc elevii la şcoală?
Mie imi place să tin trează atentia elevilor mei, dar nu-mi iese întotdeauna, din cauza dotării precare a laboratoarelor.
Cum ar trebui să fie un laborator scolar, din punctul meu de vedere?
Fiecare masa de laborator să aibă un dulapior în care să se afle strictul necesar de sticlărie şi ustensile de laborator, inclusiv substanţele chimice utile efectuării lucrărilor de laborator.
Cu visul acesta am venit de pe băncile facultaţii şi văd că nu m-a părăsit nici până azi.
Azi, in laborator, am avut o singură sita şi 10 mojare. Mojararea a fost un succes, iar cernerea un eşec, elevii lucrând succesiv, nu concomitent.
Să nu îmi spuneţi că eu trebuie să mă ocup de dotarea laboratoarelor! Elevii sunt puşi uneori să cumpere alcool etilic, sare grunjoasa, etc.
După ani buni, se pare că va exista o nisa in laboratorul de la etajul I din şcoala internat.
Să ştiţi că niciodată nu am scris pe canale social media inainte de a îmi face cunoscute opiniile în şcoală. Am apelat la această metodă, doar când am vazut ca nimeni nu tine cont de sugestiile mele.
11.noiemb.2014
M – In anul 1996, anul titularizatii mele prin concurs, am constatat dificultăţi de calcul aritmetic la câţiva dintre elevii mei. Tin minte ca acum pe elevul care nu a putut sa-mi spună atunci cât fac 1:2.
Ce se întâmplă azi? Azi sunt elevi care nu ştiu să mai facă împărţirea, pe caiet, ajutându-se de calculator şi asta nu este de mirare, ci doar trasează coordonatele eşecului la examenele naţionale.
Cum s-a ajuns aici? Fuga prin materie şi neaprofundarea cunoştinţelor prin exerciţiu temeinic fac ca elevii să nu îşi exerseze inteligenţa logico-matematica si chiar cea lingvistică fiind intr-un con de umbră.
Ce se poate face? Am scris râuri pe forumul educatiei, in acest sens. Elevul trebuie să înveţe făcând, aducand teoria in planul concret.
M – Natura umană dezlănţuită, solidară denigrarii şi defăimării unei persoane, nicidecum virtuţilor biblice, poate intra oricând în acţiune atat timp cât nu este funcţional codul de etică profesională şi nici nu există transparenţă la nivelul hârtiilor scrise în cadrul unei instituţii
De exemplu, procesele verbale ale C. A. sunt la secret, iar procesele verbale ale Consiliilor Profesorale au multe spaţii libere la semnare, completate ulterior cu cine ştie ce…
In opinia mea, copiile proceselor verbale trebuie puse pe o platformă cu circuit deschis, atât timp cât şcoala este finanţată de la bugetul de stat.
12 noiemb.2014
Natura umană, lipsită de valori morale, poate decade intr-atât incât poate atrage în jocuri murdare şi tinerii cărora tocmai ar trebui să le formeze şi să le dezvolte personalitatea armonios, respectând şi inoculandu-le preceptele moral civice.
De obicei, punctele slabe se pot transforma în puncte tari, cu un efort de voinţa personal. Nu ştiam că o mână de oameni, prin metode neortodoxe, pot incerca să transforme punctele tari ale unei persoane in puncte slabe…
Intotdeauna m-am mirat de ce elevii clasei IX C, anul trecut, si-au schimbat atitudinea fata de şcoală şi au devenit indisciplinaţi. Atentia mi-a fost distrasă, deoarece în CP toţi colegii se văitau de ei. Cand şcoala nu are reguli, elevul simte! Când elevul este cooptat in alte activităţi decăt cele care vizează dezvoltarea sa cognitivă, socială si personala, este o crimă.
Eu nu sunt in profesor pentru elevii care vin la scoală să doarmă sau sa aibă unde pleca de acasă. Eu sunt un profesor pentru elevii care vor să înveţe şi care sunt dispuşi să depună efort intelectual.
Din păcate, unele şcoli din România nu mai sunt lăcaşe de cultură, ci tind sa devină spaţii de întâlnire unde violenta verbală si fizică fac legea, în opinia mea.
15 noiemb.2014
M – Intrebarea este: Cum să facem ca şcolile să devină lăcaşe veritabile de cultură?
Raspunsul este simplu şi face referire, în opinia mea, la investiţia în educaţia de calitate şi necesită profesori temeinic pregătiţi din punct de vedere psiho-pedagogic, spaţii scolare moderne, dotate şi îngrijite, dar şi un curriculum adaptat evoluţiei ştiinţei care să pună accent pe operarea cu noţiunile teoretice, nu doar ingurgitarea lor, cât şi compararea teoriei cu practica.
Introducerea unor ore de dezvoltare personală în curriculum ar face ca elevii, dar şi profesorii să comunice eficient şi asertiv.
În astfel de condiţii, elevii ar veni cu drag la şcoală.
M – Se pare că de luni, 17 noiembrie 2014, vom avea brigada ISJ MH în şcoală. Este de bine şi vă marturisesc că niciodată nu ne-a trecut pragul o astfel de brigadă şi am 18 ani de profesorat…
Unii colegi susţin că a fost brigadă şi în anul 2005, dar dacă a fost sigur nu a intrat si clasele de tehnic.
Eu sunt foarte curioasă cum vor iesi basma curată directorii.. . Cand am fost în Germania, 2-16 aprilie 2014, era normal sa figuram în CO. Cum la noi este posibil să fii în două locuri deodată, colegii din grupul ţintă au semnat pentru orele facute de cei ce ne-au suplinit, eu fiind singura care am refuzat sa semnez, cerând verbal operare CO în condica de prezenţa, pe perioada deplasării in Lepzjg, Germania.
Am fost surprinsă să constat, de asemenea, că formarea nu a fost echivalată cu credite transferabile, desi coordonatorul proiectului a initiat toate demersurile…
M – Ştiţi de ce nu avem invăţământ de calitate, în România? Pentru că partidele propulsează în funcţii de conducere persoane obediente, simple marionete, păpuşi executante, incapabile să ia decizii in favoarea şcolii şi a elevilor – în opinia mea.
Ştiţi că nu avem pârghii care întreţină normalitatea, ci doar portiţe spre vasalitate?
De exemplu, un profesor cu o maladie severa, pentru ca statul nu-i plăteşte integral salariul – cu spor de dirigenţie si ore suplimentare, figurează în activitate, la mica intelegere cu CA, deşi el este internat sau prins intr-un program de recuperare medicală. Ubicuitatea la putere!
Un profesor care donează un organ unui membru din familie nici macar nu beneficiază de CM plătit, conform legislaţiei române, fiind considerat simplu voluntar şi lăsat să se descurce cum poate. În astfel de condiţii, activitatea instructiv-educativă nu are cum sa fie la cotele calităţii şi, de data aceasta, este de blamat sistemul ce nu este sincronizat.
Avem în şcoli personal a cărui activitate este uneori la secret, şi fac referire la -laboranti, asistente medicale, pedagogi, administratori şcoală, magazioneri, psihologi. Unii stau cât este ziua de lungă şi poate plimbă în răstimp o hârtie. Cred ca acest personal ar trebui să aibă o fişă de pontaj, pe ore şi pe zile, validată pe site-ul şcolii, altfel „Trai, Neneacă! Evident, si profesorii ar trebui să posteze lecţiile, strategia de predare şi testele de evaluare pe site-ul liceului. Eu am lansat această propunere direcţiunii, dar nu am avut succes.
Ce părere aveţi? Să am eu o doză de nebunie, pentru că intrevad soluţii la problemele cu care se confruntă scoala românească?
Abia aştept brigada ISJ MH si MEN. Am ce să le arăt!
18.noiemb.2014
Un proiect extrem de interesant, ce vine în sprijinul dezvoltării personale a elevilor, încă mai are locuri disponibile pentru tinerii ce doresc să afle mai multe despre antreprenoriat, marketing și personal branding.
Am rămas uimită să constat că nu toți elevii claselor XI B și XI C au avut disponibilitatea de a se înscrie la acest proiect, deși el reprezintă o oportunitate de dezvoltare personală pentru orice tânăr.
Pentru doritori, datele de contact sunt în pliantul atașat.
19 noiembrie 2015
În era tehnicii moderne, cred că ar trebui să renunțăm la procesele verbale scrise și să trecem la înregistrările electronice, mult mai concludente și concrete.
Azi a fost ședința C.P. Pe ordinea de zi a fost și cadrul socio-profesional, la nivelul instituției. Am luat cuvântul și mi-am prezentat punctele de vedere, așa cum nu am făcut-o niciodată în plen.
Mi-am luat angajamentul că nu voi mai scrie pe forum, atât timp cât instituția va crea cadrul unei comunicări eficiente. În C.P. am primit un vot de blam din partea colegilor pentru ceea ce am scris pe FB și, evident, nu am putut răspunde la toate întrebările.
Nu am dorit să prejudiciez imaginea liceului și nici a colegilor mei.
Așa cum mi s-a sugerat, probabil, trebuie să plec din școală, cu atât mai mult cu cât a apărut condica și un întreg dosar al anului 2004 de a cărui existență habar nu aveam, exceptând hârtiile pe care le-am primit eu și pe care le voi posta pe blogul meu. UN PROCES SE ÎNTREVEDE LA ORIZONT!
P.S. Am înțeles că cineva se delectează și trimite e-mail-ri colegilor prin care le sugerează să intre la ore. 🙂
21 noiemb.2014
Există vreo lege, în România, care sancționează defăimarea unei persoane fără ca aceasta să știe?
Constat că în țara asta poți să faci dintr-un om neom, să folosești niște pârghii pentru denigrarea unei persoane și chiar să implici instituții care ar trebui să reprezinte interesele cetățeanului, nu să le lezeze.
Am scris recent la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mi s-a părut stupid ca formularul meu să nu primească un număr de înregistrare. Aștept cu interes răspunsul!
23 noiemb.2014
Joi, 20 noiembrie 2014, am fost în audiență la ISJ Mehedinți. Am stat de vorbă cu doamna inspector școlar general, după ce am făcut anticameră, căci, așa cum bănuiți, nu eram singura dornică să o cunosc.
27.noiemb. 2014
M – Cum poți să denigrezi un om, dacă alte planuri nu dau roade? Metode sunt și le dețin mințile lipsite de valori morale…
Cu vreo doi ani în urmă, la concursul Made of Europe am fost mai mulți colegi din școală, la prezentarea proiectelor ce au intrat în competiție, printre care și colega mea, președinta Asociației Act Integration, iar activitatea a fost organizată de ISJ Mehedinți.
Trecând peste dezorganizarea completă a evenimentul, fiind nevoiți să așteptăm inspectorul de specialitate, m-am trezit peste două zile de la întrunirea respectivă cu telefonul doamnei inspector în care susținea că i-a dispărut portul cu toate stick-urile de internet și de memorie.
Am tot dat filmul înapoi și mi-am dat seama că este o făcătură. Eu am o atenție distributivă extrem de dezvoltată și mi-am adus aminte că una din profesoare o ajutase să-și strângă materialele, punând portul în geanta laptopului. Regret că nu m-am interesat la momentul acela să văd dacă și-a anunțat pierderea stick-urilor la rețelele de telefonie mobilă…
M – Ieri am fost la o prezentare organizată de Asociatia Act Integration, asociație în cadrul căreia sunt voluntar. Prin asociație am participat la cursul din cadrul proiectului ”Transparență și calitate în administrația publică, prin social media”, București, 29-31 octombrie 2014, am aplicat chestionare cetățenilor, cât și angajaților AJOFM. Președinta Asociației este colega mea de liceu Mirela Rusu.
Întrunirea a fost interesantă și s-a adresat tinerilor studenți, fiind promovat serviciul european de voluntariat SEV. S-au făcut poze de grup…
Din păcate, noi vorbim despre Serviciul European de Voluntariat, dar nu aveam un serviciu de voluntariat organizat la nivel național. Unul din tineri spunea că vrea să facă voluntariat în țară, nu în afara ei și am căzut cu toții de acord că nu prea avem așa ceva, altfel, cu siguranță, am avea spitale și școli la standarde, cămine de copii și de bătrâni mai vesele și mai primitoare, etc.
Poate cei de la Sociologie ar trebui să demareze o cercetare pe tema serviciului român de voluntariat din care să reiese dacă sunt românii dispuși să facă activități voluntare în cadrul comunității locale sau naționale. Trebuie început de undeva și mă gândesc că având ceva preocupări inteligente, oamenii ar fi mai fericiți.
29 noiemb. 2014
Ieri, 28 noiembrie 2014, am fost la Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean, liceul care a organizat Cercul Pedagogic pe aria curriculară tehnologii.
Gazdele au oferit fiecărui liceu mapa simpozionului. Mi-a atras atenția revista lor, cu apariție anuală, dar și câteva referate.
Eu cred că toate revistele, nu numai cele școlare, trebuie să fie pe un site unic al ministerului de resort și mai cred că trebuie verificată și autenticitatea articolelor scrise în toate revistele din țară, indiferent de profil. Am termina astfel cu plagiatul, în opinia mea.
De asemenea, MEN trebuie să aibă o platformă unică unde toate lecțiile filmate în cadrul Cercurilor pedagogice să fie accesibile celor din sistem, cât și celor din afara lui. Colegii de la Lorin Sălăgeam au avut o filmare cu câteva experimente atractive, pretabile pentru cercurile de chimie. Revin iar la o idee mai veche a mea, în fiecare școală ar trebui să fie cercul de chimie, pentru elevii pasionați de chimie
Revenind la Cercul pedagogic, ar fi fost grozav ca toți elevii clasei să facă individual acele experimente. În realitate, lucra doar câte unul. De ce? Laboratoarele nu sunt dotate pentru experimente individuale și asta este o hibă a sistemului care arată stagnarea investiției în școala românească.
În timpul derulării filmului au fost câteva momente fără sonor și am încercat să aduc în discuție problemele învățământului profesional și tehnic, făcând referire la lipsa manualelor școlare pe domenii de calificare și la nereprezentativitatea județului în comisii naționale de specialitate.
Am întrebat colegii dacă au primit informații despre campania NO HATE SPEECH și a rămas să le trimit un e-mail cu informațiile legate de concursul de afișe și sporturi publicitare demarat în școlile din județ.
Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean este un liceu la standarde europene. Are spații îngrijite și săli spațioase. În opinia mea, managerul a fost preocupat de investiția în infrastructura școlară.
30 noiemb.2014
Eu mă întreb de unde or fi luat specialitatea mea cei ce au scris acest atestat de formare continuă… Cred că de pe FB, căci eu în școală nu am a face nimic cu masterul absolvit în 2009, ”Politici Sociale și Integrare Europeană”, și sunt titulară la catedra de Chimie Industrială, din 1996…
Și, cum nu mi-a cerut nimeni dosarul consilierului educativ pe anul 2012-2013, deși, este drept, multe documente le-am trimis și în format electronic directorului și inspectorului de specialitate, azi am scanat o parte din dovezi și am postat documentele pe blogul meu personal.
La fel voi face și cu dosarul consilierului educativ 2011-2012…
2 dec. 2014
M – Azi am plecat de la școală aproape de ora 16. De ce? Am verificat, împreună cu alți colegi, dacă am semnat toate condicile de prezență. Este o muncă obositoare și se poate întâmpla ca în două luni să sari o zi… Acum îmi dau seama ce efort depunea fosta secretară, care a murit într-un accident rutier. Ne scotea nominal zilele nesemnate.
În opinia mea, în condică poți să scrii ce vrei… Cred că ar trebui ca săptămânal condica de prezență să fie verificată după caietele elevilor.
Și, apropo, ce nebunie cu modulele astea! La clasele cu predare modulară, apar numerotate modulele, nu prescurtarea lor. Azi am constatat că, deși predau un singur modul la clasa IX C, în condică apare scris ba M1, ba M2, ba M4… Eu m-am focusat pe semnarea condicii și pe conținuturile științifice ale modului Materii prime și materiale în industria chimică, nu pe variația numărului modului. smile emoticon
Este drept, anul trecut am predat la clasa IXC și M4 – Măsurări și calcule tehnice, dar asta nu justifică starea de fapt. Șeful de catedră a dat încadrările la comisia de orar și cred că le-a dat corect.
De asemenea, am observat că apar, într-una din zile, în același interval orar la două clase, una fiind XE – la care nu am ore. Dacă, din grabă, semnând în dreptul numelui, fără să verific clasa, am semnat și la XE? Să îmi verifice cineva atenția? Eu mă bazez pe responsabilitate, dar chiar trebuie să verific și corectitudinea condicii?
Propun să se revină la registrul de condică și să se renunțe la foile volante care pot fi schimbate una-două, dacă interesul o cere. La fel, convocatoarele pentru ședințele Consiliului Profesoral trebuie să fie într-un registru și nu pe foi volante.
M – În opinia mea, inspecțiile la clasă nu trebuie să fie anunțate.
Mie mi-a rămas în minte inspecția la care a fost supus domnul Trandafir… Cei din minister au bătut la ușă și au cerut permisiunea să intre la ore. Au verificat și ce știau copiii…
Dacă azi un inspector ISJ sau MEN ar asista la ore și ar verifica ce știu copiii, care credeți că ar fi rezultatul? Dacă un inspector ar cere caietele elevilor, ce ar constata?
Când inspecția este anunțată, profesorul se străduiește să iasă din tiparele unei ore obișnuite, ceea ce nu face zilnic. Când inspecția nu este anunțată, el trebuie să conducă ora așa cum face de obicei…
4 dec. 2014
Cei de la școală au încercat să susțină ideea că uit, uitând că eu sunt cel mai mare dușman al uitării. Chimist fiind, știu că după vârsta de 35 de ani, la unii, sau 45, la alții, celula nervoasă pierde din vitalitatea conexiunilor neuronale și are nevoie de ajutor, de aport de vitamine. Cum întotdeauna am fost uimită de acest fenomen pe care l-am observat în adolescență la mama și mai apoi la câțiva cunoscuți, vă dați seama că fără a avea nevoie am început programul de întreținere neuronală cu aport de minerale și vitamine. Îl recomand oricărei persoane… Trei luni pe an, zece zile consecutive, în fiecare lună din cele trei – și creierul este protejat de toate atacurile unei vieți haotice.
Cred că au început din vară să susțină ideea că uit. Într-unul din Consiliile Profesorale, o colegă susținea că are la clasa la care este dirigintă doar o singură medie neîncheiată… M-am mirat atunci, eu știind că aveam mai mulți elevi acolo cu situația neîncheiată, dar nu am intervenit. La sesiunea de corigențe și medii neîncheiate nu au fost trecuți toți elevii, ceea ce a făcut ca examenul să-l susțin cu elevii la începutul lunii septembrie, cu aprobarea directorului, după ce am prezentat tuturor colegilor situația într-un e-mail.
Eu nu uit! Nu am uitat nici că am redactat caietul de practică pentru clasa a XI-a, în cadrul proiectului derulat în școală, Pași spre viitor, și nu am primit niciun certificat de expert pe termen scurt, având doar convențiile de colaborare. De asemenea, pentru munca prestata, mai mult singură decât în colaborare cu colegul care apare pe coperta caietului, am primit doar jumătate din suma prevăzută. Ce or fi scris oamenii aceștia prin hârtii? De asemenea, nici elevii nu au primit toți bursele alocate prin proiectul Pași spre viitor. Cei ce nu au avut la momentul t conturi bancare nu au mai primit banii. S-o reflecta în hârtii situația aceasta?
De asemenea, în cadrul proiectului s-a făcut necesarul de materiale pentru dotarea laboratoarelor. Din păcate, probabil, le trebuiau doar hârtiile, căci laboratoarele de chimie industrială nu au fost dotate cu nimic.
Aș putea să continui. Ieri am căutat condica volum IV a anului școlar 2013-2014, pentru a verifica ce scrie în dreptul meu în perioada 2-16 aprilie 2014, când am fost plecată cu alți 14 colegi în proiectul Leonardo da Vinci, în Germania. Am găsit toate volumele, mai puțin acesta.
Un afiș, ieri, în cancelarie, ne anunța că azi la ora 10.50 va fi un CP. Din păcate, nu voi ajunge, având ore de la 12. Dacă aș fi știut ce este pe ordinea de zi, poate m-aș fi străduit să ajung.
Cum toate aceste aspecte le-am sesizat în școală și nimeni nu m-a lămurit, mă văd iar nevoită să le fac publice… Dacă mai mulți oameni ar face sesizări în spațiul virtual, managerii ar fi nevoiți să respecte legea și să-și îndeplinească atribuțiile ce le revin, iar evaluarea lor ar putea fi făcută corect.
5 dec. 2014
M – Azi directorul mi-a propus să avem un dialog pe marginea celor postate pe FB. Și, cum mi-a plăcut ideea, la ora 14 am coborât la biroul ”managerului”. Erau ușile deschise, dar directorul nu. Le-am spus femeilor de serviciu să-l înștiințeze că l-am căutat.
Mă-ntreb, acum, o fi dispărut ceva din biroul directorial? Ăsta ar mai fi un câmp de defăimare, până va ieși complet adevărul la iveală… Eu am ajuns la concluzia că în lumea noastră poți fi denigrat mult și bine, fără suport real, telefonul fără fir funcționând la maxim.
M – Azi, în școală, erau inspectori și metodiști. Frumos, din punctul meu de vedere… Am avut și eu în inspecție pe colega mea de specialitate, colegă de care mă leagă ca amintire titularizarea din 1996…
Ora am ținut-o la clasa XII C, iar conform planificării am intrat într-o unitate de învățare nouă, lecție introductivă la medicamente… Față de anii trecuți, am mai îmbogățit partea de teorie cu câteva concepte, folosind și dictoanele latine care au stat la baza alopatiei și homeopatiei. Clasele de medicamente au stârnit curiozitatea elevilor, solicitându-le atenția… Am păstrat oglinda tablei și lecția a fost pliată pe corelația dintre teorie și practică.
Pentru că am ore destule, la această unitate de învățare vorbesc și despre anticoncepționale, și despre droguri și elevii fac un referat despre o boală, referat pe care îl susțin în fața clasei, ajungând ca la final, să știe cât mai multe despre bolile existente și despre prevenirea lor. Bineînțeles, nu uităm de analizele de laborator la analgezice și la vitamine.
7 dec. 2014
Școala românească de azi nu prea are nimic deosebit față de cea de ieri:
*sălile de clasă sunt aproape la fel:
*resursele materiale lipsesc
*bibliotecile nu sunt în atenția instituțiilor abilitate
*dicționarele școlare nu au fost revizuite
*laboratoarele de fizică și chimie nici ele nu sunt în atenția factorilor de decizie
*predarea este lăsată la mâna profesorului, neexistând manuale avizate de minister pentru toate calificările și profilele
*evaluarea nu este standardizată
*semnarea condicii nu se face electronic
*lecțiile nu sunt postate pe platforma școlii conectată la a ministerului
*management este defectuos și se oglindește din plin în aspectul școlilor, dar și în rezultatele la învățătură ale elevilor
Lipsa îndrumării și controlului își spune cuvântul. În opinia mea, în învățământ este HAOS și nimănui nu-i pasă. Viitorul absolventului de liceu nu se conturează prea luminos, spectrul șomajului fiind tot ce-l așteaptă la terminarea liceului și a facultății, exceptând angajările aranjate. Instituțiile abilitate ale statului nu au în prim plan crearea locurilor de muncă pentru tineri și nu numai.
De ce plătim Guvernul și parlamentarii, eu chiar nu știu!?
Cum poți să te simți la 20 de ani, când nu ești independent financiar? Mă întâlnesc des, în cartier, cu o fostă absolventă a liceului. A lucrat la un patron. Lucrurile nu sunt tocmai ok nici în sistemul privat… I se stinge fericirea de pe chip și mi easta mi se pare condamnabil. O societate care nu se gândește la viitorul tinerilor se condamnă singură la dispariție…
9 dec.2014
După 40 de zile în care viața mea a fost dată complet peste cap de toate câte s-au urzit în jurul meu, ani buni, fără ca eu să am habar, azi m-am trezit liberă de toate cîte s-au întâmplat, reconectându-mă la starea de bine care mi-a fost întotdeauna caracteristică, chiar și atunci când a trebuit să fac față unor provocări inedite.
Este drept, am luat niște decizii categorice și le voi duce la împlinire. Nimic nu mă va abate din drum. Până la dreptatea divină, trebuie să fie o dreptate naturală…
O să râdeți, dar după câte mi s-au întâmplat, nu mai mănânc decât gătit din mâna mea, nimic de la nimeni…
Există și o parte bună în tot răul acesta. Am descoperit credința în Dumnezeu și cred că educația primită de la tata pentru a crede în forța binelui și a dreptății m-a ajutat foarte mult pe drumul găsirii credinței adevărate.
12 dec.2014
No Hate Speech!
22 martie 2015
Elevilor și studenților, la modul general:
Trebuie să aveți o gândire logică. Oricât ar încerca cineva să vă influențeze gândurile într-o optică negativă asupra unei persoane, deși este o încălcare flagrantă a codului profesional, trebuie să puneți sub semnul îndoielii afirmațiile dacă ele lezează demnitatea unei persoane pe care o cunoașteți a fi altfel decât vă este prezentată.
MI-am adus aminte de o seminaristă din facultate.Toți erau împotriva ei. Colegii ei care nu o agreau au încercat să ne oblige să semnăm o hârtie prin care să cerem că nu o mai vrem la ore. Mi s-a părut un moment penibil pentru breasla ce se vroia a fi intelectuală. Am luat atitudine și nimeni nu a semnat acea hârtie… Deci este posibil ca natura umană să decadă atât de mult încât să uite că ura este doar o stare nocivă ale cărei efecte se văd în starea de sănătate a persoanei.
Încep să asociez starea de sănătate a unei persoane cu starea de de omenie.
24 martie 2015
M – Mă-ntreabă fiul meu de ce mai vorbesc cu cei ce au pus la cale un complot mizerabil împotriva mea și continuă să mă denigreze fără fundament.
Răspunsul este simplu – NU VREAU SĂ FIU CA EI! Sincer, mi-e milă de persoanele care au ca preocupare bârfa.
În curând voi scrie organismelor internaționale și pas cu pas mizeria va ieși la iveală. Dacă în România totul se face din condei, eu nu sunt omul care să accept coaliția persoanelor perfide.
M – Am să vă spun cum cred că s-au întâmplat lucrurile…
Un prim plan… În 12 decembrie 2013 am trecut peste procedura de implant. Spun am trecut pentru că doctorul era neliniștit în timpul intervenției, i-au tremurat mâinile, i-au scăpat acele și șuruburile prin gura mea. I-am scris după intervenție pe mp. Dacă nu ar fi fost profesionistă doctorița, cred că mi-ar fi perforat maxilarul. Tot timpul intervenției m-am rugat să scap cu bine și slavă domnului așa a fost. Am jurat ca acel doctor să nu se mai apropie de mine. Dragos Antonescu a dat palme și, la două luni după intervenție, era foarte uimit că niciun implant nu a ieșit. Cu toate acestea, unul din cele patru implanturi nu a suportat capsele de aerisire. Cred că de aici pornește fundamentul imaginației. S-au gândit poate că acel șurub a atins vreun nerv, ceva… Nici vorbă, dar oamenii au construit o poveste pe care au răspândit-o pas cu pas, din lipsă de preocupare, sau ca o răsplată a atitudinii mele vizavi de problematica școlii și a societății.
Încep să cred că tot răul este spre bine. În plan secund, pentru că a fost pe o perioadă mai lungă de timp, substanțele care mi s-au adminstrat în cafea, fiind în doze mici, mi-au mărit imunitatea, trecând peste efectul lor imediat despre care v-am povestit. Este un aspect pe care nu pot să-l demonstrez. Acasă, la școală, în vizită – mă rog, nu mai contează…
M – Nu mi-a răspuns la acest mesaj niciodată doctorul implantolog, fostul meu coleg de liceu până în clasa a X-a. Am cerut fișa medicală pentru a merge la un control în București și nu am primit-o. Am scris la CNAS și nu mi-au răspuns. Domnilor, asta-i țara în care poți să omori un om (pentru bani sau nu) și vinovatul să meargă bine mersi înainte!
În opinia mea, Dragos Antonescu este cizmar, nu doctor!
”Cerul înstelat deasupra mea și legea morală din mine” (Kant) mă vor ajuta să merg mai departe, atât de departe încât să dau în judecată la CEDO statul român pe componentele sale vitale – sistem de educație și sistem de sănătate.