La ce avem acces, cu toții? La tot și la toate cu care natura și creatorul au fost mărinimoși cu noi. Din macrocosmosul fiecărei persoane fac parte cerul cu soarele, luna și stelele, pământul cu munții, dealurile, câmpiile, plantele și pomii decorativi sau roditori, viețuitoarele biotopului și nemărginirea mărilor și oceanelor sau șerpuirea apelor, fie firave, fie tumultoase, după debitul izvorului ce le dă viață.
Căldura unei raze de soare sau reflexia lunii și a stelelor se regăsesc în tot și în toate. Cât reține un bob de cafea din lumina aștrilor celești, până el ajunge la maturitate, cu siguranță nu avem preocupare pentru o astfel de întrebare, atunci când ne aflăm în fața unei cești de cafea cu arome îmbietoare, obținută, evident, dacă știm să păstrăm proporția componenților din licoarea ce poate da vigoare pentru întreaga zi. Legendele descoperirii cafelei sunt și ele uitate de contemporani. De la cafeaua consumată ca aliment, pe coasta de est a Africii, la cafeaua ca băutură caldă, preparată de arabii din Peninsula Arabică, în secolul XI, tehnica procesării, ambalării și preparării cafelei a evoluat odată cu evoluția ADN-ului uman, deci și a mijloacelor de trai.
Avem pe piață o multitudine de mărci de cafea, care mai de care mai apreciate. După ce criterii alegem o cafea, când știm că ea poate oferi o mie și una de arome, dacă este corect preparată, bine dozată? Răspunsul vine de la sine… În opinia mea, bobul de cafea înmagazinează din energia cerului și a pământului, din dragostea culegătorului, a celui ce o procesează, a ambalatorului, dar și din starea de bine a celui ce o prepară, cât și a celui ce o oferă, în astfel de situații. Deci, aroma cafelei depinde de o mie și unu de factori și drumul ei până în Europa a fost lung.
Din Peninsula Arabică, boabele de cafea au ajuns să fie cultivate în Egipt și mai târziu în imperiul sultanilor, stăpâni necontestați în propriile haremuri. Aroma cafelei turcești ne poate duce cu gândul la primele cafenele ce au fost deschise în Imperiul Otoman, cu scopul de a oferi servicii persoanelor care așteptau ora rugăciunii, în apropierea moscheelor. Cafeaua turcească rămâne regina declarată și încoronată, prin includerea ei în patrimonial UNESCO, pe lista moștenirilor culturale universale.
Și cum vecinii noștri, turcii, celor cărora le datorăm o anume moștenire culturală și o infuzie de civilizație, trecând peste cele rele, cotropiri și biruri plătite de domnitorii români la Poarta Otomană, au tot perfectat modul de preparare al cafelei, azi, putem reînvia tradiția băuturii cu mii de arome chiar în casele noastre, folosind cafetiera Arzum Okka profesională, cu un design atrăgător ce aduce desăvârșirea aromei cafelei turcești la evoluția tehnicii secolului XXI.
În magazinul online cafetiere găsim o gamă largă de oferte și promoții cafetiere, pentru ca timpul să lucreze în favoarea noastră. Achiziționând acest produs, putem obține o cafea cu mult caimac, ca și când ar fi fost pregătită la ibric, având un gust cu mii de arome, ca și cum ar fi fost preparată la nisip sau folosind focul sacru adus de Prometeu muritorilor.
Poți să ai într-o ceașcă de cafea un întreg univers al lumii apuse orientale, folosind cafetiera Arzum Okka. Nu întârzia să ți-o faci cadou ție și familiei tale!
P.S. Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2015.
[…] Inevitabila evoluție, de la ibric la cafetiera Arzum Okka… […]
frumos articolul. am vazutr ca v-a depunctat si pe dvs. banuiesc ca nu a-ti scris despre Seherezada si printul ei Nea Adormit(neadormit), dar eu zic ca se subintelege. Si p mn m-a depunctat.