Acasă » Opinii personale » CONFORM CU ORIGINALUL! (SuperBlog 2015)

CONFORM CU ORIGINALUL! (SuperBlog 2015)

octombrie 2015
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 95 de abonați.

Statistică

  • 44.534 hits

superblog_20151

Bine v-am găsit! Sunt o simplă ștampilă, printre mii sau milioane de ștampile. Dacă în trecut, strămoșii mei, sigiliile și pecețile domnești, erau folosite doar de autorități supreme și abia mai târziu de demnitari și dregători în funcții, azi, oricine vrea, își poate comanda o ștampilă și chiar mai multe.
Ce rol are o ștampilă? Asemeni sigiliului de odinioară, ștampila validează autenticitatea unui document sau îl personalizează, cu scopul de a a evita falsul în acte. La fel cum casele regale aveau pe obiecte și pe depeșe blazonul familiei pe care o reprezentau, la fel ștampila ce se află în posesia unei persoane fizice sau juridice poate autentifica un document emis, în relația cu terțe persoane. În vremuri de mult apuse, dacă sigiliul era distrus, nimeni și nimic nu-l putea reface, exceptând pe posesorul matricei sigilare. Azi, o ștampilă poate fi schimbată de la un an la altul. Poate fi și împrumutată, pierdută, refăcută, anulată și, cel mai grav, ea poate fi falsificată sau chiar scoasă din uz printr-un proiect legislativ. Ministrul Finanțelor, reprezentat la 15 iulie 2015 de domnul Eugen Teodorovici, afirma că dispare obligația persoanelor fizice şi persoanelor juridice de drept privat de a folosi ștampila, ”formă învechită și istorică”, pe documentele depuse la instituțiile publice, cât și pe cele emise între ele. Se pare că viața ștampilei este decisă de cei ce concep cadrul legislativ în România, fără a ține cont de cadrul legislativ european și internațional.
Sunt o ștampilă care am văzut foarte multe nereguli în jurul meu. Cu ajutorul ștampilei se pot valida documente fără acoperire în planul real. Se pot face și desface contracte, în favoare unor persoane ce urmăresc anumite beneficii sau supremația în relațiile cu ceilalți. Se pot autentifica rapoarte de activitate și activități neefectuate. Se pot da răspunsuri în doi peri unor cereri îndreptățite și se pot valida falsuri în scripte, totul cu o simplă ștampilă… La rândul lor și documentele ștampilate pot fi falsificate, folosind o imprimantă performantă.

stampila conformEu, ștampila, sunt confecționată din plastic reciclat, dar pot fi realizată și din materiale inovatoare – biopolimeri biodegradabili.

Vreau să fiu și să rămân o ștampilă CONFORM CU ORIGINALUL, dar să știți că nu este tocmai ușor! Sunt parafate tot soiul de hârtii xeroxate, unele fără acoperire în planul real. Datorită evoluției tehnicii moderne, o ștampilă pusă pe un document poate fi și ea la rândul ei xeroxată și multiplicată și asta mă face să mă întreb câte documente sunt la limita ilegalității, atât timp cât nimeni nu verifică pe nimeni.

Ștampilele nu trebuie să dispară din prezentul sau viitorul omenirii și, pentru a fi cât mai atractive și greu de reprodus au apărut firme specializate în designul acestor instrumente de validare sau marcare a documentelor și nu numai.

COLOP – firmă de distribuţie în domeniul ştampilelor în România vă pune la dispoziție o gamă variată de tipuri de ștampile: autotușante, Flash (pre-ink), ștampile electronice, datiere și numărătoare, sigilii pentru embosare (timbru sec), precum și cele mai noi tehnologii de producție prin gravură Laser sau polimerizare UV. Din păcate, noi, ștampilele produse de firma COLOP, suntem confecționate doar în Austria și în Cehia, nu și în România. Se pare că românii nu sunt capabili să aibă o industrie proprie, o agricultură eficientă și  nici ștampile nu pot să scoată pe piață, sub producție proprie.

P.S. – Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2015.

Publicitate

2 comentarii

  1. Liliana Grecu (Ionescu) spune:

    Erată: fără virgulă între ”domnești, erau”, pentru a evita dezacordul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SuperBlog 2017

%d blogeri au apreciat: