Viața! Ce este viața? Pentru unii, drumul spre moarte. Pentru alții, calea spre eternitate. Indiferent sub auspiciile cărei stele ne naștem, viața noastră începe cu primul scâncet, semnul divinului, și se termină cu un oftat prelung, ce marchează reîntregirea energiei Universului. Ce facem de la naștere până la moarte? Trăim! Important este ca pe parcursul vieții să deslușim tainele propriei existențe. Viața este o artă, per ansamblul ei și putem vorbi de arta de a trăi frumos, ce include: arta de a iubi, arta de a muri, arta de a te bucura de tot și de toate, arta de a găti, arta de a aranja masa, arta de a mânca, arta de a te îmbrăca, arta de a vorbi, arta de a socializa, arta de a fi empatic, arta de a fi bărbat, arta de a fi femeie, etc…
Arta de a fi femeie este în rezonanță absolută cu arta de a te îmbrăca, arta de a te aranja, arta de a zâmbi, arta de a vorbi, etc. Cine le călăuzește pe tinerele fete în a-și descoperi potențialul feminin? Învață la școală tinerii, indiferent de sex, cum să se comporte în societate? Învață tinerele la școală cum să se îmbrace și cum să se machieze, fără a deveni stridente, ca prezență? Școala nu vizează și formarea deprinderilor de conduită vestimentară, deci nu putem vorbi de o educație formală, pentru acest domeniu. Avem pe piața românească reviste de modă care să educe bunul gust vestimentar? Un sondaj de opinie în acest sens ar fi edificator.
Câteva întrebări sunt inerente. Ne îmbrăcăm cu ceea ce este la modă sau cu ceea ce ne stă bine? Ceea ce este la modă este întotdeauna scump? Cumpărăm lucruri de calitate sau acceptăm și o calitate îndoielnică?
Credeți că există în lumea noastră vreo femeie care să nu-și dorească să arate impecabil? Credeți că există femei care doresc să trăiască la limita sărăciei și a dezaprecierii societății? Nu cred. Pentru a străluci, femeia are nevoie de câștigarea demnității. Este un cerc vicios. Te naști la sat, într-o familie defavorizată social. Este foarte greu să spargi tiparele mentalității și să ai parte de ascensiune pe toate palierele: social, profesional, cultural, politic, deci și vestimentar.
De cele mai multe ori ne alegem hainele în funcție de buget și evident trebuie să existe o afinitate pentru produsul respectiv. Sunt persoane care își permit să dea mii de euro pe o vestimentație. Eu cred că poți să porți o haină și, în funcție de starea de spirit, să-i dai atâta strălucire cât nu radiază o haină de mii de euro.
Unde mai întâlnim azi femeia elegantă? Pe stradă? La serviciu? La serate? La TV? Mai are timp femeia să fie elegantă? Eleganța are ceva cu trăirea ta interioară, de bine, de frumos, dar are ceva în comun și cu mediul în care îți desfășori activitatea, în opinia mea. Nu poți fi elegant într-un mediu în care tocurile îți sunt puse în pericol, din varia motive, de exemplu, asfaltul este deteriorat sau interioarele instituției nu sunt zugrăvite, etc.
Cred cu tărie că avem nevoie pe piața de produse vestimentare și de platforme de mentorat, de cultivare a simțului estetic la femei, cât și la bărbați. Eleganța exterioară, ce rezidă și din atitudine, este în concordanță cu eleganța interioară, cu starea de bine, de pace și armonie cu tine și cu lumea înconjurătoare. Totuși, nu este elegant să-ți etalezi eleganța în mijlocul unor persoane aflate la limita sărăciei.
Este minunat să fii elegant, într-o lume a eleganței, spre care trebuie să tindem cu toții. Cum putem contribui la crearea unei astfel de comunități? Simplu. Prin introducerea orelor de educație vestimentară în școli, cât și prin crearea platformelor vestimentare online, și, evident, existența locurilor de muncă bine plătite și eradicarea discriminării femeii… Accesul la consilierea estetică și vestimentară este un pas pe care și societatea românească trebuie să-l facă cu încredere.
Eleganța se învață! Cu cât mai multe brand-uri de succes, comparabile cu brand-ul ELLIS, cu atât mai multă atitudine pozitivă în ținuta vestimentară.
P.S. Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2015.
This was grreat to read