Cu regret, mărturisesc că nu am conștientizat mult timp fragilitatea și gingășia unei flori dăruite sau primite. A primi sau a oferi o floare însemna pentru mine un simplu gest reflex și probabil pentru multe persoane este la fel.
Îmi plac florile. Le prefer pe cele din glastră deoarece nu se ofilesc și viața lor este lungă, dacă beneficiază de atenție din partea persoanei în posesia căreia se află. Cu ani buni în urmă, am încercat să prind Violetele de Parma. După mai multe încercări eșuate, am început să țin cont de un sfat aruncat la voia întâmplării de o persoană din cercul meu familial. Am început să pun suflet, să conștientizez acțiunea și să văd cu ochii minții rezultatul. Din acel moment, toate florile mele au ajuns să fie demne de atenția oricui îmi trecea pragul casei și din păcate puține persoane făceau asta deoarece fostul meu soț nu agrea vizitele cunoscuților.
Revenind la buchetele de flori, de cele mai multe ori, ele sunt dăruite din obligație și cred că floarea își păstrează efectul fascinant și în aceste condiții, dacă a fost plantată și îngrijită cu dragoste, tăiată și prinsă într-un buchet cu atenție și cu migală. Este o concluzie proprie…
Am primit de multe ori flori, dar niciodată nu am fost fascinată, uluită, impresionată de un buchet de trandafiri, ca în toamna anului 2013. Toată vara mi-o petrecusem ajutând o fostă amică să realizeze lucrarea științifică de doctorat. De cele mai multe ori ideile noastre erau contradictorii, cu atât mai mult cu cât constatam că lucrarea trebuie doar să fie, nu să și transmită un mesaj științific aplicabil. Buchetul de trandafiri albi primit în dar, din obligație sau din recunoștință, a avut asupra mea un efect fascinant. Am contemplat frumusețea lor aproape toată seara. Poate o floare să rezoneze cu o persoană dacă starea persoanei vine în contact cu starea de afecțiune primită de floare în timpul creșterii sale? Nu știu. Oricum, buchetul acela avea ceva magic și nu știu dacă doar frumusețea, fragilitatea și gingășia lor o întrețineau. Dacă ar fi fost ca floarea să preia din starea persoanei care mi le-a dăruit, cu siguranță, magia ar fi dispărut. 🙂 Aș spune că am conștientizat capacitatea unei flori de a transmite un mesaj, fie el și doar cel adus din seva pământului în care a fost crescută floarea,
Au fost momente în care mi-am dorit să ofer flori unor persoane aflate la distanță. Prima persoană spre care s-a îndreptat gândul meu, din cel mai pur sentiment de recunoștință, a fost doctorița care a descoperit cum o cauză infimă poate genera un efect major afectând starea generală de bine în cazul fiului meu, în 2009. Chiar îmi propusesem ca de Sfântul Nicolae să ajungem împreună în București, an de an, pentru a o felicita de ziua numelui. Nici vorbă să concretizăm intenția în fapte, chiar dacă fiul meu este în București. Anul acesta, grație serviciilor puse la dispoziție de firma ce livrează buchete de trandafiri în București, vom reuși să transmitem gândurile noastre de bine și de la distanță, dintr-un cartier în altul sau din provincie în București.
Unui buchet de trandafiri poți să-i atașezi un mesaj de recunoștință, un mesaj de iubire, un mesaj de intenții serioase, etc și este lăudabilă intenția firmelor ce vin în sprijinul clienților grăbiți, prinși în ritmul alert al vieții cotidiene, fără timp pentru a merge la florăria din colțul străzii pentru a cumpăra un buchet de trandafiri. La un click distanță poți surprinde o persoană cu un buchet de trandafiri. Surpriza nu poate să fie decât una plăcută. Din păcate, serviciul nu este accesibil decât pentru oamenii cu venituri salariale mari, căci niciodată o persoană cu salariul minim pe economie nu-și va permite să apeleze la serviciile unei florării online unde prețul unui trandafir este de aproape 15 lei.
Ar fi minunat ca toate florăriile din țară să ofere servicii de acest fel – comandă online, mesaj asociat buchetului, transport la domiciliu-, iar costurile să fie acceptabile pentru toate buzunarele.
P.S. Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2015.