Acasă » Opinii personale » În umbra lui Toni DELACO… (SuperBlog 2015)

În umbra lui Toni DELACO… (SuperBlog 2015)

noiembrie 2015
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 95 de abonați.

Statistică

  • 44.387 hits

Lectura unui text este o preocupare fascinantă. Toni DELACO mi-a permis prin articolele scrise să creez mental cadre vizuale, chiar senzații olfactive, și,  în toate textele regăsind o notă de umor bine dozat, m-am surprins râzând, ceea ce m-a determinat să dau curs provocării de a afla care este cea mai bună brânză din lume. Nu știu dacă voi putea împrumuta din tonul vesel regăsit în articolele citite, dar mă hazardez să încerc scrierea unui scenariu SF.

Eu nu sunt fan al produselor obținute din prelucrarea laptelui, dar stăpânului Stației Spațiale Internaționale îi plac foarte mult, de aceea dorește să facă o ierarhie a celor mai bune mărci de brânzeturi și să afle dacă acestea își conservă proprietățile nutritive și când sunt trecute dintr-o galaxie în alta, păstrându-și sau nu gustul pentru care au devenit renumite în lumea muritorilor.  Și iată-mă un spiriduș pedepsit să-mi petrec pe pământ cinci ani sabatici alături de Toni DELACO, personaj despre care gurile rele spun pe la colțuri vrute și nevrute, cum că a fost răpit de FBI, că are rude la DNA, că a făcut pușcărie. Cum nu prea mă interesează trecutul personajului de care sunt legat volens-nolens, stau în umbra lui și încerc să deduc altgoritmul gândirii umane, descifrarea lui permițându-mi întoarcerea în lumea spațială, alături de spiridușii ce pot transforma într-o secundă viața oamenilor, dacă aceștia își aduc aminte de ei, dar, vă mărturisesc, am fost uitați cu desăvârșire și preferăm din când în când să facem fapte bune, deși faptele oamenilor ne inspiră mai mult să facem rău.

DELACO ăsta m-a purtat prin 60 de țări, parcurgând 100.000 de km, în 5 ani, supliciu greu de suportat, deoarece eu, spiridușul, străbat spațiul și timpul doar cu gândul, dar fiind decăzut din drepturi nu-mi rămâne decât să fiu uluit de posibilitățile reduse ale muritorilor de a trece dintr-o galaxie în alta, dintr-un continent în altul, dintr-o țară în alta, dintr-un oraș într-altul, dintr-o viață în alta. Mi-aș dori și doar pentru o clipă, care în lumea spiridușilor înseamnă ani lumină, ca oamenii să exploreze temeinic fizica cuantică și teleportarea în stații spațiale să devină posibilă pentru a regăsi conceptele de ordine, disciplină, organizare, respect, meritocrație și pedeapsă corectivă.

Of, se vede că mi-e dor de frații mei spiridușii. Suntem o adevărată familie, dar nimeni nu poate interveni pentru noi dacă greșim. Faptele noastre atrag consecințe, iar eu am uitat să trimit unui copil sărman lumina cunoașterii, deși la naștere mama mea, zâna cea bună, i-o prevestise. Iată că ați aflat câte ceva și despre crucea pe care o port. Să revenim la DELACO și periplul lui prin lume… Frații mei, spiridușii, ne-au sărit în ajutor de câte ori ne-am aflat în impas, ceea ce a făcut ca de fiecare dată să ajungem cu bine la destinație.

branza

DELACO a gustat tot soiul de brânzeturi. Am preluat din senzațiile lui și am făcut o statistică a produselor care l-au impresionat mai mult sau mai puțin. Iată ce a ieșit!

Orașul/Țara Denumire specialitate

Câteva detalii…

Hachinohe, Japonia brânza tempura coaja este prajită și, dedesubt, brânza, dulceaga si indecisa, ca o bucata de talpa de tenis chinezesc
Londra, Gloucestershire

 

Vieux Lille

sau

Puant Macérél,

(murătură împuțită)

este o brânză de tip Maroilles, concepută în Evul Mediu în mânăstiri. Este spălată timp de 3 luni cu saramură și are un gust sărat. Arată ca o caramidă de culoare gri și atunci când tai, cuțitul intră cu ușurință.
Sremska Mitrovica, 

Serbia

 brânza pule  o specialitate sârbească de brânză din lapte de măgariță. Se ia cu pipeta puțină brânză și se pune pe o lamelă. E afumată și sfărâmicioasă. Este cea mai scumpă brânză din lume, 5000 de euro/1kg
 Sankt Petersburg, Rusia  khachapuri – mai multe sortimente Imeruli, Adjaruli, Megruli,

Khabizgini – specialități cu brânză și alte ingrediente

 Buenos Aires, Argentina  brânza Halumi, a cărei origine este disputată între ciprioți, turci și arabi  obținută din amestecarea laptelui de capră cu cel de oaie și, uneori, cu cel de vacă și  introdusă la saramură
 Bogota, Columbia  tamales cu branza și ciocolata caldă cu brânza”queso blanco”  Branza  e taiata in cubulete de 1 centimetru cub si e aruncata in ciocolata fierbinte
 New York, SUA  brânzeturile: Adelost, Caciocavallo di Bufalla si Gorgonzola
 Elveția

Sbrinz

Ementallerul

Fondue

Schabziger

 un fel de parmesan, o brânză unicat

brânza care acum este simbolul Elveției

se adună după prelucrarea altor brânzeturi

Brânza verde, care  se vinde într-un con, tare parfumată,

”o Capela Sixtină a creației brânzești”- susține DELACO.

 Paris, Franța   Fromage
 Mongolia  Byaslag  brânza de lapte de yak, brânzeturi prăfuite, alb-gălbui, care au stat la pudrat în praful deșertului. un soi de caș. Gustul e neterminat și parcă mănânci var.

Am înțeles și conceptul de lux, vizitând Le Meurice, pe rue de Rivoli, în Franța,  și Sarkis, restaurantul arăbesc din Buenos Aires. Am adus în discuție și sortimentele de brânza italiană – formaggio si la grappa, dar am citit, în umbra lui DELACO, despre Alessandro Baricco, unul din  scriitorii iubiți ai Italiei și am fremătat la neputința lui DELACO în fața dezastrelor naturale, în Haiti, unde spiridușii erau ocupați să vină în sprijinul celor ce credeau că pot fi de folos, nicidecum al celor ce se pierdeau cu firea. Cum noi ne citim gândurile unii altora, fără să vreau am ajuns să cunosc acțiunea cărții Fiesta, a lui Ernest Hemingway, pe care DELACO a citit-o pe nerăsuflate, parcă ar fi fost însetat de viața secolelor apuse.

DELACO și-a făcut o părere, dar eu, plecând de la dictonul latin, ”de gustibus non est disputandum”, am să mă întorc pe stația spațială ducând cu mine toate sortimentele de brânză degustate de DELACO, cât și din cele produse sub nume propriu.

Și, pentru că m-am obișnuit în lumea muritorilor, mă gândesc să le fac o favoare. Am să cer stăpânului Stației Spațiale să poposim cu toții pe pământ, pentru a-i reînvăța pe muritori respectul pentru generațiile apuse, cât și pentru cele viitoare și, poate, împreună vom crea un sortiment de brânză care să aibă câte ceva din toate gusturile încercate de DELACO în periplul său prin lume, care, în concepția mea, ar fi cea mai bună brânză din lume. 🙂

P.S. – Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2015

Publicitate

Un comentariu

  1. Multumim pentru articol. Mult succes.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SuperBlog 2017

%d blogeri au apreciat: