Cele șapte arte unanim recunoscute sunt: literatura, muzica, sculptura, teatrul, pictura, fotografia și cinematografia. După Hegel, sunt 9 arte, muzica regăsindu-se în dans, iar sculptura fiind o miniatură a arhitecturii. Toate aceste arte pot oferi mii de suveniruri călătorului pornit să descopere obiectivele turistice ale unor alte meleaguri, dacă autohtonii primesc imbolduri creatoare de la muzele acestor arte. Peste tot, în străinătate, călătorul este atras de oferta de suveniruri, de ingeniozitatea localnicilor de a-și promova zona și de a obține venituri din această activitate. De la centrele de promovare turistică până la oferta variată de suveniruri, de la calitatea serviciile până la oferta culturală a zonei, totul este bine gândit, pe la alții, astfel încât turistul să fie plăcut impresionat și să plece cu dorința de a reveni.
În anul 2010 am vizitat stațiunea cehă Karlovy Vary și am fost uimită de asemănarea ei cu stațiunea Băile Herculane, ca înzestrare naturală cu izvoare termale, dar oferta de suveniruri și investițiile la standarde de lux în dezvoltarea zonei turistice cehe erau și sunt incomparabile și azi cu stațiunea împrejmuită de crestele munților Carpați, ce stau ca niște străjeri de piatră în așteptarea coaliției minților deștepte pentru ca zona să-și recapete aureola pierdută. Studiul de caz comparativ între Băile Herculane și Karlovy Vary arată incapacitatea forurilor competente de a gândi și acționa în spiritul promovării valorilor turistice și culturale. Ce m-a uimit pe mine în anul 2010 în stațiunea cehă a fost oferta de suvenire din zona fiecărui izvor termal, care mai de care mai renovat și care mai de care cu un decor mai captivant, dar și numărul impresionant de magazine cu suvenire.
Cert este că în România nu prea știm să facem turism. Orice obiectiv turistic ar trebui să aibă în interior un magazin cu suvenire care să scoată în evidență arealul geografic, resusele și punctele forte ale zonei, legendele, istoria, tradițiile.
Art&Craft este un brand pe piața suvenirelor autohtone, punând la dispoziția persoanelor interesate produse tradiţionale româneşti: ceramică de Horezu, ceramică de Baia Mare, ceramică de Corund, ceramică decorativă, obiecte din lemn, instrumente muzicale, păpuși tradiționale, ouă încondeiate și nu în ultimul rând țesături tradiționale.
Ar fi de dorit ca acest furnizor de suvenire (suveniruri) să aibă magazine de desfacere în toate reședințele de județ, nu numai în aeroporturile naționale. Faptul că Art&Craft pune la dispoziția doritorilor un magazin online de desfacere a produselor comercializate aduce un plus de eleganță și confort, dar este incomparabilă achizionarea unui suvenir direct de la sursă cu achiziționarea lui electronică.
Echipa Art&Craft vine și cu o ofertă de produse de retail, articole personalizate, incluzând: tricouri, genţi, p
ixuri, agende, portofele, portfarduri, produse din ceramică. Echipa a dat viață și unor branduri proprii: Vlăduţ’s Story, Via Delice, Happy Traveller, IRO, Art&Craft adresându-se astfel și celor mici, prin gama de produse vesele: creioane, pixuri, agende, figurine, turta dulce delicioasa, jeleuri apetisante si caramele cu unt.
Produsele puse la dispoziție de echipa Art&Craft sunt suveniruri autentice româneşti, dar oferă și idei inspirate pentru cadouri.
Ar fi minunat ca sub numele unul brand de țară să permitem tuturor creatorilor de artă populară să-și comercializeze produsele pe piața suvenirurilor, în țară și în afara ei. Produsele lor sunt vizibile doar în cadrul unor târguri regionale, când plătesc o anume taxă pentru standul unde-și expun marfa. Ar fi minunat să încurajăm sectorul de creație populară, astfel ouăle încondeiate să ajungă și în sudul țării, iar ceramica de Horezu să fie expusă în nordul patriei. Întotdeauna mi-am dorit un ou încondeiat, dar niciodată nu am putut să-l achiziționez pe plan local.
Dacă aș face parte din echipa Art&Craft aș crea suvenire aflate la confluența celor șapte arte și am în vedere un CD cu legendele fiecărui județ, în toate limbile Uniunii Europene, sau albume cu imagini pictate, în paralel, de ieri și de azi. Ador să achiziționez suveniruri. Este ca și cum suvenirul ar reuși să rețină momentul acela, cu toată încărcătura lui emoțională și l-aș putea păstra tainic, cu speranța veșniciei momentului, suvenirul așezat la loc de cinste fiind asemeni duhului închis în sticla aruncată în mare. Mă gândesc deja să comand online mascotele folclorice ale tuturor zonelor țării.
Să încercăm să susținem inițiativa privată! Să ne facem cadouri tradiționale românești, nouă sau prietenilor noștri, accesând platforma Art&Craft. Un loc de cinste în galeria lor îl ocupă ia românească!
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Spring SuperBlog 2016.
[…] Știți unde sunt magazinele cu suveniruri, în orașul dumneavoastră? […]