Home » Opinii personale » Vrem o schimbare! (SuperBlog 2016)

Vrem o schimbare! (SuperBlog 2016)

October 2016
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 86 other subscribers

Statistică

  • 43,144 hits

Știați sau nu, în România rurală trăiesc 47,3% din cele 21,7 milioane de locuitori ce reprezintă populația României, după anumite statistici. În ce condiții se trăiește în mediul rural, vă pot spune eu, președinta Organizației Nonguvernamentale a caselor din România. Da, dacă nu ați aflat încă, să știți că ne-am hotărât să ne asociem și să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm noi, casele din mediul rural, cât și cele din mediul urban. O să râdeți! M-au ales pe mine în fruntea acestui ONG, bizar, pentru unii, o casă din chirpici, cu acoperiș de tablă, deoarece eu sunt cea mai nemulțumită de aspectul caselor din mediul rural, dar și urban.

Noi am intrat în Europa, dar satele și comunele României sunt departe de a fi la standarde europene. Ce s-a construit pe vremea președintelui regimului comunist, Nicolae Ceaușeșcu, se pare că azi nu suntem capabili să reabilităm și să modernizăm, din cauza delăsării administrațiilor locale cât și a cetățenilor. Mergeți într-un sat și priviți la suratele mele construite în era comunistă: scoli, biblioteci publice, case de cultură, dispensare medicale si chiar maternități sau magazine din reteaua menită să asigure aprovizionarea locuitorilor cu bunuri de consum. Am putea fi și mai multe clădiri în mediul rural dacă am lua tot ce a fost bun în proiectul de sistematizare rurală din anii comunismului, ce prevedea construirea unor cinematografe și chiar băi publice. Suratele mele, clădirile construite în anii de aur au comunismului nu mai sunt în atenția nimănui și prin asocierea noastră într-un ONG dorim să provocăm administrațiile locale să scrie proiecte europene pentru reabilitarea lor termică. Tot ce trebuie să știm pentru reabilitarea termică a blocurilor este valabil și pentru reabilitarea construcțiilor din mediul rural.

logo_avizez-300x251Noi vrem să știm câte școli au fost reabilitate termic, câte școli au obținut certificat energetic de clasa B, C sau D? Am auzit că instituțiile școlare sunt găuri negre la bugetele locale, având pierderi masive, tocmai pentru că aceste clădiri nu au fost reabilitate termic. Vrem să știm câte clădiri din România au apelat la servicii de termografie și audit energetic… Vrem să știm ce măsuri s-au luat în scopul creșterii eficienței energetice a fiecărei clădiri din România, particulară sau publică.

Audit energetic

În platforma noastră, noi vrem să existe o bază electronică cu toate clădirile din România, cu precizarea gradului lor de uzură, de risc seismic sau alunecări de teren și mai vrem să știm câte surate sunt din chirpici, câte sunt insalubre și câte reprezintă un risc pentru locuitorii lor… Vrem să știm ce se întâmplă cu clădirile de patrimoniu! Vrem să știm de ce suratele noastre nobile, căci trebuie să le recunoaștem distincția, ea fiind evidentă, asemeni reprezentanților unei Case Regale, nu intră în atenția nimănui, de ce sunt lăsate să se deterioreze, asemeni sediilor fostelor magazine din mediul rural.

Trebuie să fie o revoluție a tuturor minților caselor din mediul rural și urban!

Noi, ONG-ul Caselor din Mediul Rural și Urban, dorim să intrăm în posesia unui certificat de performanță energetică. Eu, casa din chirpici cu acoperiș de tablă, am nevoie să fie demolată și reconstruită. Stăpânul meu este un om fără niciun venit. Viața economică a satului a fost pusă și ea pe butuci. Viitorul meu este fără perspectivă, asemeni unui absolvent de liceu tehnologic pe care îl așteaptă șomajul la absolvirea liceului deoarece comunitatea nu creează locuri de muncă. În ambele cazuri trebuiesc găsite soluții.

audit-energetic-avizez-superblog-150x150Vrem să nu mai fim găuri pentru bugetele administrațiilor locale și nici pentru proprietari. Vrem ca toate casele să aibă geamuri termopan sau tocărie din lemn masiv. Ne dorim ca toate clădirile să fie anvelopate, prin placarea cu polistiren ai pereților exteriori, vrem să fim conectate la un sistem de termoficare urban, respectiv rural, vrem canalizare și vrem să fim prinse, toate, în programul CASA VERDE, vrem energii alternative, vrem să beneficiem de căldura soarelui vara, astfel încât să avem becuri cu încărcare solară în sistemul de iluminat public,  să captăm energia solară pentru a avea apă caldă în toate casele din România. Vrem o viață nouă!

P.S.: Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2016

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

SuperBlog 2017

%d bloggers like this: