Dialogând și meditând, am ajuns la o mai veche concluzie a mea… În licee, trebuie mutat accentul de pe cultura tehnică pe cultura generală.
S-a dovedit că elevii liceelor tehnologice nu promovează examenul național de bacalaureat, în mare parte, din cauza matematicii, disciplină esențială în mecanismele înțelegerii funcționării unor procese tehnologice. Spre aceste licee se îndreaptă elevii din necesitate, nu din pasiune și, de aceea, consider că trebuie desființate toate liceele tehnologice și transformate în licee de cultură generală sau în școli profesionale. Pentru elevii cu adevărat pasionați de tehnică, să existe un colegiu la nivel național, un fel de campus care să devină o pepinieră pentru mințile deschise către știință și tehnică.
Elevii care nu obțin medii de 5 la absolvirea gimnaziului să fie redistribuiți către școlile de ucenicie sau școli profesionale, reinventate pentru cei ce nu sunt capabili de efort intelectual și au înclinații manufacturiere.
De asemenea, cred că în fiecare județ trebuie să existe un campus gimnazial și unul liceal. Am termina cu atâția directori… În astfel de condiții nu am mai avea nevoie nici de ISJ-uri, ci doar de o structură de îndrumare și control teritorială, minimă la nivel regional.
Sigur avem nevoie de filosofi, de esteticieni, de literați, de gânditori, de sculptori, de pictori, de comedianți, de artiști, de muzicieni, de umaniști, etc… Nu contest nevoia de meseriași, dar aceștia se formează în școli de ucenicie și în școli profesionale și trebuie să aibă aptitudini pentru ceea ce fac și dorință de a face din meserie brățară de aur.
Eu nu am înțeles niciodată rolul culturii tehnice, în liceu. În anul 1984 a prins amploare în România conceptul de cultură tehnică. Cred că am fost prima serie din județ care am făcut cunoștință cu ore de specialitate. Eram cea mai bună clasă din Liceul Traian și de sus a venit obligația ca pe lângă profilul mate-fizică să avem și specializarea de electrotehnică care, este drept, nu apare pe diplomă. Nu am înțeles rolul acelor ore, pentru că nu aveam interes și înclinații pentru electrotehnică și de aceea susțin că un liceu tehnologic trebuie urmat doar de elevii pasionați de știință și tehnică.
De asemenea, curriculum-ul școlar trebuie readaptat evoluției secolului XXI.
Dacă onor ministerul nu este capabil de schimbare, s-ar putea ca elevii să nu mai dorească să meargă la școală… Eu una nu mi-aș trimite nepoții la școală într-un mediu incapabil de organizare. Cred că trebuie să avem și opțiunea de studiu la domiciliu, în viitorul imediat apropiat.