Strămoșii ștampilelor moderne sunt sigiliile și pecețile domnești. Sigiliul nu numai că autentifica documentele, dar dădea informații despre numele, titlul și calitatea celui desemnat să-l aplice. Și iată că locul sigiliului și peceților domnești, cele ce autentificau originalitatea documentelor, emblemă a secolelor apuse, a fost preluat de cunoscuta ștampilă, ca element de siguranță și de autenticitate a actelor, începând cu secolul XX.
Cum în zilele noastre nu există o lege a ștampilei firmelor, pentru ele nu este impusă o formă, o mărime sau o culoare a tușului. Firmele nu se identifică prin ștampilă, ci doar prin denumire, număr de înregistrare în registrul comerțului și prin codul unic de înregistrare. Dacă în țară sunt două firme cu denumire identică, dar din județe diferite, s-ar putea ca ele să aibă același tip de ștampilă. Lucrurile stau altfel în cazul profesiilor liberale, cu referire la notari, avocați, medici, cât și în cazul instituțiilor statului. Azi, oricine poate avea o ștampilă, indispensabilă persoanelor juridice și semn distinctiv pentru persoanele fizice.
Colop vine cu soluții complete pentru marcare, punând la dispoziție clienților toate tipurile de ștampile, de la: autotușante, Flash (pre-ink), ștampile electronice, datiere și numărătoare, sigilii pentru embosare (timbru sec), precum și cele mai noi tehnologii de producție prin gravură Laser sau polimerizare UV.
Valențele unei ștampile sunt multiple. Ea este în primul rând un instrument de validare a unui act oficial, dar poate redeveni o emblemă a posesorului ei, în cazul persoanelor fizice. Cum ar fi să avem o ștampilă care prin aplicare să amprenteze un document redactat cu propria carte de vizită, pe care să fie specificate numele, prenumele, funcția, în funcție de circumstanțe, telefonul și semnătura? Ștampila să aibă forma dorită și culoarea tușului să fie schimbată în funcție de anotimp…
Ștampila aceasta personalizată să poată fi aplicată și în mediul online, ca un fel de semnătură electronică.
Ștampila de tip blazon al familiei, un însemn distinctiv, asemeni celor întâlnite la casele regale, s-ar putea regăsi pe toate documentele scrise ale întregii linii genealogice, dar ea ar putea fi aplicată pe tot ce-nseamnă reprezentativitate pentru viața de zi cu zi. Lenjeriile ar putea fi personalizate cu acest blazon, tacâmurile, chiar casele, după anumite matrițe, așa cum încă putem vedea pe clădirile orașului aflat odinioară în grația zeilor, Roma…
Și cum ștampilele se pot schimba de la o zi la alta, asta nereprezentând un impediment pentru persoanele fizice, dar declanșând un lung șir de schimbări în cazul instituțiilor publice, ștampilele trebuie să fie produse ecologice. Câte ștampile au schimbat cei din ministerul educației, de exemplu? Tot atâtea de câte ori s-a schimbat și numele ministerului răspunzător de destinul unei națiuni. Ștampilele cu MEN, MECI, MECTS și câte acronime o mai fi având acest minister în timpul celor deja 26 de miniștri au ajuns la coșul de gunoi sau poate mai sunt încă folosite retroactiv pentru a îndrepta pe ici, pe colo ce nu a fost bine pus la punct. O ștampilă a unei instituții publice nu ar trebui doar să fie din material biodegradabil, ci, prin lege, odată cu schimbarea ei, ștampila ar trebui predată și distrusă. Câte ștampile o fi schimbat Guvernul României, din 1989 și până azi, știut fiind faptul că mai toate ministerele au fost regândite ca titulatură mai mult decât ca acțiune cu efecte vizibile și de impact în planul vieții sociale, economice, culturale, juridice, atât în mediul rural, cât și urban?
Colop România are o ofertă de ștampile din plastic reciclat, dar și ștampile realizate din materiale inovatoare, din biopolimeri biodegradabili.
Ștampila proprie personalizată care mă reprezintă este cea de tip blazon. O gravură, ca operă de artă, reprezentând o carte înconjurată de copii. Ea ar putea deveni blazonul întregului mapamond, astfel încât investiția în armament să fie înlocuită de investiția în natura umană și toți copiii lumii să aibă acces la educație. O ștampilă care mi-ar fi utilă zi de zi ar fi ștampila care să aibă gravată semnătura și data, ștampila electronică, pe care să o pot folosi și în mediul online, în condiții de siguranță deplină. Mi-aș dori ca ștampila pe care o folosesc să fie produsă în România, care să se alăture Cehiei și Austriei, țările care asigură producția de ștampile Colop, remarcabile prin design, prin calitate și fiabilitate la standarde ridicate.
P.S. Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2017.