

De ce să nu facă urgent specialiștii din educație o platformă cu toate continuturile științifice bine detaliate și fiecare elev să acceseze platforma națională? Am avea un indicator al motivației individuale! Fiecare elev ar putea-o accesa singur, începând de la clasa a V-a și să învețe să învețe. Noi nu avem conținuturi științifice bine concepute, la invazia de manuale alternative pe care le avem. Am ajuns la concluzia că din cinci manualele alternative se poate realiza unul extraordinar… Cred că și la clasele I-IV se poate experimenta învățarea individuală, sub controlul părinților, pe perioada vacanței de vară, dacă ar fi prezentate intr-un mod atractiv conținuturile. Specialiștii din educație ar trebui să verifice toate platformele de învățare ale școlilor și să vadă ce materiale au avut elevii la dispoziție în online. Nu ar fi chiar de laudă pentru scoala românească concluzia acestei cercetări, zic eu… Au fost foarte multe platforme realizate pe bani europeni si care au fost inchise, unele pentru elevi, altele pentru profesori. Eu am lucrat pe minim cinci platforme și azi ele nu mai pot fi accesate. Sustenabilitate zero sau neasumată!
Orele de pregatire pentru examene se fac în cadrul altor ore! Cum să stea un elev în școală până la ora 16 ca să participe la orele de pregătire, el fiind cu gândul la prânz? Au mai fost derulate pe bani europeni astfel de proiecte. Vă imaginați cam cum s-au desfășurat: ori în timpul altor ore, ori cu prezenta pe hârtie, după-amiaza!


Eu am prins vremea când veneam la școală cu elevii sâmbăta, cu cei care vroiau chiar să învețe în vederea susținerii examenelor naționale. Asta era prin 2002. De atunci, totul a intrat în regres…
Să adapteze programa de la Evaluarea națională și Bacalaureat conform realității ultimilor ani! Cine vrea să învețe învață și din fața unui ecran, dacă are motivația învățării. Din păcate, ea dispare din clasele primare, la cât de prost sunt organizate conținuturile științifice!
De ani buni educația este în derizoriu. Elevii sunt suprasolicitați din cauza meditațiilor în particular și abia așteaptă să scape de școala. Ne tot mințim și, zău, nu știu până când! Repulsia elevilor față de carte este rezultatul supraaglomerării conținuturilor științifice și a proastei lor organizări intr-un fir logic integrat interdisciplinar.