Acasă » Opinii personale » Din școală învățăm să iubim natura

Din școală învățăm să iubim natura

ianuarie 2021
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 95 de abonați.

Statistică

  • 44.534 hits

Articolul a fost scris în anul școlar 2019-2020 de o elevă de clasa a VIII-a, dar cum nu a fost publicat în revista liceului, CNVB, mă gândesc că este păcat ca el să rămână într-un folder, fără vizibilitate. L-am atașat și în formatul editat de elevă și corectat de mine, pentru că sunt și imagini inserate. Voi proceda la fel și cu articolul de anul acesta, dacă va avea aceeași soartă.

”Problema mediului înconjurător este una globală şi ar trebuie să fie conştientizată în primul rând de către agenţiile de monitorizare a calităţii mediului și în aceeași măsură de către toți locuitorii planetei.

Ca să respecți mediul îți trebuie neapărat cunoştinţe de specialitate în domeniu?

Există aurul negru, petrolul, care asigură autonomie națiunilor, dar aurul verde întreține viața. Și știm că viață fără oxigen nu există! Astfel, educaţia ecologică este necesară și ea are menirea să ne sensibilizeze pentru a deveni mai conștienți si mai preocupaţi de protejarea mediului înconjurător. Scopul final al educaţiei ecologice este acelaşi în întreaga lume, de a cultiva respectul față de mediu, de a-l proteja și ocroti, astfel încât nimic din ceea ce facem să nu dăuneze mediului înconjurător. Acest deziderat poate fi îndeplinit cu succes dacă acest tip de educaţie este iniţiat încă din primii ani de şcoală. Marele biolog Eugen Pora afirma că „este momentul să-i învăţăm pe copii de ce trebuie protejată natura”.

Trăim într-o lume în care omul a modificat natura, i-a stricat echilibrul. Natura trebuie respectată, un respect care i se cuvine, pentru că reprezintă viaţa. „Natura poate să-ţi slujească de carte, de profesor, de povăţuitor. Nu închideţi această mare carte plină de învăţături înţelepte!” (G. Simion)

Educaţia cu privire la mediu trebuie să dezvolte la nivelul întregului mapamond o  atitudine  de   responsabilitate  în  folosirea   şi  conservarea   resurselor   naturale, în reciclarea deșeurilor și mai ales în colectarea lor selectivă. În   acest   scop, școlii îi   revine   un   rol   tot   mai   important  în   educarea  elevilor,  cărora   trebuie  sa  li  se  imprime  o  gândire  ecologică. Primele forme de  educaţie   în   materie  de   respect pentru mediul   înconjurator   încep în   anii  de  grădiniţă și trebuie să continue pe tot traseul educației formale, informale și nonformale.

O sticlă de plastic aruncată la voia întâmplării, pe albia râurilor, lângă preaplinul containerelor pentru gunoiul menajer sau carcasa unui calculator lăsată pe un câmp, nu lipsesc din peisajul urban și chiar rural și asta denotă că nu ne-am însușit noțiunile elementare de protejare a mediului, de respect pentru mediu.

Ați fost prin parcuri? Unele sunt foarte bine îngrijite, în schimb sunt și foarte multe spații verzi neamenajate unde cetățenii depozitează gunoiul, iar autoritățile nu remediază acest aspect care este și inestetic și dăunător mediului și sănătății populației.      

            „Cine nu iubeşte o floare nu e în stare să-i iubească nici oamenii”, afirmă John Ruskin, filosof care a propovăduit dragostea pentru natură, nu numai ca izvor de trainică gândire, dar mai ales ca pilon de susţinere și armonie în viaţa fiecărui om. Orice copil poate deveni prieten al naturii dacă o respectă şi participă la refacerea ei. Natura are nevoie de prieteni, iar această prietenie se cultivă din primii ani de viață ai copilului, de către familie, apoi prietenia crește sau dispare, din păcate, în anii dedicați studiului în școlile de masă sau particulare. Mai are timp școala să insufle cu toată puterea, prin argumente puternice, dragostea pentru natură, cu tot ceea ce ea ne oferă măreţ ori simplu, bogat ori modest? Răspunsul la această întrebare îl primim privind strada.

Învăţând să iubim natura, vom avea  viaţa veşnic senină ce va izvorî din mintea şi sufletul nostru de copii, adulți sau vârstnici și vom aprecia și îngriji orice curs de apă, orice pajiște, orice copac, tot ceea ce pare neînsufleţit. Planeta are viață atât timp cât natura este ocrotită!”                                            

Eleva: Lomnoșanu Denisa

Clasa a VIII-a A, CNVB, 2019-2020

Prof. coordonator – Grecu D. Liliana

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SuperBlog 2017

%d blogeri au apreciat: