Facultatea de Psihologie și Științele Educației -Departamentul ID, CREDIS
Universitatea din București
Master – Management Educațional
CURS -Noțiuni de drept administrativ, deontologie, relații publice si protocol –
Prof. dr. univ. Oana IUCUTEMA
Actul administrativ școlar
Organizarea unui eveniment școlar
Student master: Liliana GRECU, anul II
Sesiune de restanțe
An școlar 2017-2018
Actul administrativ școlar (o diplomă de bacalaureat)
Diploma de bacalaureat, asemeni Certificatelor, deciziilor de pensionare, permiselor de conducere și diplomelor de diferite tipuri.este un act administrativ individual prin care se atribuie un statut personal. Diploma de bacalaureat este un act administrativ școlar.
Articolul 25 din Legea Educației nr. 1 din 20011 prevede că învăţământul general obligatoriu este format din învăţământul primar, învăţământul secundar inferior şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.
Învăţământul obligatoriu este învăţământ cu frecvenţă.Formarea profesională în scopul obţinerii unei calificări se organizează prin învăţământul profesional şi tehnic, parte a sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, şi prin formarea profesională a adulţilor. Învăţământul dual este o formă de organizare atât a învăţământului profesional şi tehnic, cât şi a formării profesionale a adulţilor, cu caracteristici specifice celor două tipuri de formare.
Art. 31, (1) Învăţământul liceal cuprinde următoarele filiere şi profiluri: a) filiera teoretică, cu profilurile umanist şi real; b) filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului; c) filiera vocaţională, cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogicArt. 32, (3) Absolvenţii clasei a X-a din cadrul filierei tehnologice sau vocaţionale care au finalizat un stagiu de pregătire practică pot susţine examen de certificare a calificării corespunzător nivelului de certificare stabilit prin Cadrul naţional al calificărilor
Art. 68. (1) Curriculumul naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial se axează pe 8 domenii de competenţe-cheie care determină profilul de formare a elevului: a) competenţe de comunicare în limba română şi în limba maternă, în cazul minorităţilor naţionale; b) competenţe de comunicare în limbi străine; c) competenţe de bază de matematică, ştiinţe şi tehnologie; d) competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere; e) competenţe sociale şi civice; f) competenţe antreprenoriale; g) competenţe de sensibilizare şi de expresie culturală; h) competenţa de a învăţa să înveţi.
Art. 77, (1) Absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricolă, parte a portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi care conferă dreptul de acces, în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de bacalaureat.(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat(3) Absolvenţii învăţământului liceal care susţin şi promovează examenul naţional de bacalaureat dobândesc şi diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învăţământul superior, în condiţiile legii. Regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar este prevăzut într-un regulament special, aprobat prin OM nr. 3844/2016 din 24 mai 2016.În România, asemeni în UE, actul de studiu care atestă finalizarea de către titular a unui nivel de învățământ este un document oficial de stat, cu regim special. Din 2015, actele de studii care se emit în sistemul național de învățământ preuniversitar, la absolvirea învățământului secundar superior sunt: Diplomă de absolvire a liceului însoţită de foaia matricolă parte a portofoliului; Diplomă de bacalaureat, însoţită de foaia matricolă parte a portofoliului educaţional;sau: Diplomă de bacalaureat – secţia bilingvă francofonă, însoţită de foaia matricolă parte aportofoliului educaţional;Și, în cazuri speciale: Diplomă de merit, pentru absolvenţii care au promovat toate clasele din intervalul IX -XII/XIII cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10;Toți absolvenții primesc:Certificatul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română însoţit de suplimentul descriptiv al certificatului;sau Certificatul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba maternă însoţit desuplimentul descriptiv al certificatului;Certificatul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională însoţit desuplimentul descriptiv al certificatului;Certificatul de competenţe digitale însoţit de suplimentul descriptiv al certificatului;Iar elevii de la liceele tehnologice intră în posesia unui Atestat de competenţe profesionale; Există și:Atestat de competenţe lingvistice; Problema este că sunt școli unde elevii plătesc cartoanele pe care sunt tipărite diplomele și certificatele. Nu înțeleg de ce se eliberează trei certificate de competențe, atât timp cât competențele sunt editate pe spatele diplomei. Par a fi inutile…
ART. 10 (1) Actele de studii se eliberează de către unităţile de învăţământ acreditate la care titularii au promovat ultimul an de studiu. (2) Actele de studii se eliberează, de regulă, titularilor, care semnează pe actul original şi pe matcă (cotor). (3) Un act de studii dintr-un carnet cu matcă (cotor) şi matca în cauză sunt completate identic, matca rămânând în arhiva instituţiei, cu termen 100 ani. Organizarea unui eveniment școlar În condițiile subfinanțării educației, desfășurarea activităților extrașcolare și extracurriculare necesită multă abnegație, capacități organizatorice, efort și implicare în afara sferei de activitate instructiv-educativă a echipei de profesori organizatori. Organizarea unui eveniment școlar necesită o echipă, în care colaborarea este la standarde, oglindită în eficiența pașilor operaționali ai tuturor etapelor ce asigură succesul unui eveniment școlar.La ora actuală ne confruntăm cu o multitudine de evenimente sub cupola școlii, profesorii devenind uneori organizatori de festivaluri și simpozioane, în detrimentul organizării muncii la clasă, în opinia mea.În cariera mea didactică, am inițiat diferite concursuri, unele cu sprijin din partea sponsorilor, altele fără sponsori și fără finanțare din partea școlii sau a administrației locale. Foarte târziu am aflat că se poate anticipa un eveniment și se poate depune un proiect pentru a obține fonduri de la administrația locală, dar nu mă pot lăuda cu o astfel de colaborare.Primele concursuri organizate la nivelul școlii au fost cele de cultură generală și cele organizate, an de an, cu ocazia Zilei Europei. Am avut și experiența a două simpozioane, organizate în cadrul unei rețele școlare, cu secțiuni pentru profesori și elevi. Simpozionul Regional, organizat de Colegiul Tehnic Decebal, „Provocări ale învăţământului tehnic în Europa”, 9 Mai 2009, s-a înscris în activităţile propuse în cadrul parteneriatul educaţional Integrarea şcolii româneşti în învăţământul european, perfectat la Slatina, în 31 mai 2005. Pe plan local, au răspuns invitaţiei de a participa la deschiderea festivă:
Inspectorul Şcolar General Adj. Prof. Emil Mirică-I.S.J MehedinţiCoordonatorii zonali PHARE TVET–prof. Silvia Trancă, Maria Bondoc, Maria Slivilescu