articol scris de Eleva- Dobrinescu Ioana, clasa a X-a D luna noiembrie 2020 și trimis spre publicare în revista liceului ”Muguri” a CNVB, ,
FICE România este o organizatie neguvernamentală ce acționează pentru respectarea drepturilor copilului si desfășoară activități în sfera domeniului de educatie. Campania 19 zile de activism, de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor 2020, desfășurată la nivelul Colegiului Național Victor Babeș, a fost marcată și la nivelul clasei a X-a D.
În urma trecerii prin acest proiect, documentare și dezbatere în cadrul orei de dirigenție, am pregătit materiale, am citit, ascultat si discutat experientele triste ale minorilor și adolescentilor, încercând să întrezărim soluții astfel încât abuzul fizic sau sexual să fie de domeniul trecutului. Am constatat că avem puncte de vedere constructive pentru momente critice și că ne este foarte greu să empatizăm cu victima fără să învinovățim agresorul, care dezvoltă comportamente atipice. Ne dorim cu toții ”să se pună capăt abuzului, exploatării, traficului și tuturor formelor de violență împotriva copiilor” cât mai repede. Eleva Boață Anastasia a creionat neputința copiilor abuzați de a se opune agresorului lăsat în libertate și efectul pe termen lung pe care îl are abuzul asupra unui minor sau adolescent. Au fost create și prezentări PowerPoint de elevele Vârlan Alexandra și Ioana Dobrinescu, autoarea acestor rânduri. Materialele au fost postate pe contul de FB – FICE România, cât și pe platforma liceului, la secțiunea dirigenție – clasa a X-a D,profesor diriginte Grecu Liliana.


FLiP – Scoala de bani pe roti – atelier online 19.11.2020, ora 14.30.
Aceasta experiență a fost minunată din toate punctele de vedere! Programul de educație financiară ne-a introdus în câteva jocuri interactive ce ne-au activat spiritul de cunoaștere si logica. Am descoperit fel de fel de informații utile, despre gestionarea banilor, valoarea și necesitatea lor. Am fost puși chiar în situația de a alege. Dacă ne-am afla intr-o zonă deșertica si am putea alege un singur obiect din doua, un cristal prețios sau o stica de plastic cu apă, care ne-ar fi mai util? De aici cu siguranță oricine ar fi considerat că în contextul creat sticla cu apă era mult mai prețioasă decât acel diamant, care deși era mai scump, rămânea fără nici o valoare in fața lichidului vital vieții. Dacă se schimbau datele problemei și nu mai aveam nici o necesitate, foarte puțini ar fi fost cei care nu ar fi ales diamantul. Din această povestioară, ce ne-a fost prezentată atractiv la atelier, am realizat că valoarea obiectelor este creată de contextul în care ne aflăm și de necesitățile pe care le avem. Persoanele ce ne-au fost alături pe tot parcursul seminarului, coordonatorii au fost preocupați și de buna dispoziție a celor din jur, fiind niște persoane vesele, pline de viață, ce știau să pună accentul pe învățat, îmbinând utilul cu plăcutul. Fiecare elev participant a fost fascinat si captivat de atelierul de lucru și de materialele prezentate și cred că și colegii clasei a XI-a C sunt în asentimentul meu, alături de ei petrecând,aproape fără să știm cum a trecut timpul, cele 90 de minute la ”Școala de bani pe roți”.
Din clasa a X-a D, la Proiectul “Construim valori pentru viitor” ia parte eleva Sarieddine Lora. Proiectul este în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, prin cabinetele de consiliere școlară și la proiect participă mai mulți elevi din liceu.
În acest proiect, fiecare elev a avut opțiunea de a scrie modalități de construire si de marcare a valorilor pentru propriul viitor. Eu consider că cel mai potrivit pentru noi ca generație este să ne găsim propriile valori in NOI, apoi să descoperim oportunitățile. Este important sa știm să ne punem în valoare, iar cursurile de dezvoltare personală sunt extrem de benefice în acest sens.
Proiectul www.citeste.ro ne permite să citim cât mai multe cărti, căci cititul este cheia spre o minte deschisă si informată. Cum toate cărțile costă bani, iar in biblioteca personală nu găsim tot ceea ce vrem, alternativa online, cărți gratuite prin abonament gratuit pentru fiecare elev al clasei a X-a D rămâne o provocare a fiecărui elev al clasei, de care am beneficiat în urma participării profesorului diriginte, Grecu Liliana, la conferinta organizată de CCD București, în data de 5 octombrie 2020, ”Ziua Internațională a Educației”. Abonamentele sunt valabile până la 31 decembrie 2020.
Educația este pur și simplu sufletul societății, trecând de la o generație la alta, dezvoltând inteligențe și formând caractere. De educație depinde viitorul!