Acasă » Opinii personale » HoReCa! (SuperBlog 2021, ediția de toamnă)

HoReCa! (SuperBlog 2021, ediția de toamnă)

noiembrie 2021
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 83 de urmăritori

Statistică

  • 40.315 hits

– Iulia, știi ce înseamnă HoReCa?

– Sincer? Nu! – spuse amica mea.

– Hai să căutăm! Am tot auzit la știrile TV, HoReCa, HoReCa, dar nu mi-am dat seama că este acronimul pentru industria ospitalității Hoteluri – Restaurante – Cafenele!

– Ospitalitatea este în strânsă concordanță cu cordialitatea și buna reputație!

– Iulia, când mergi să bei o cafea te gândești la reputația cafenelei sau la decorul spațiului, gustul și modul de servire a cafelei? Cum alegi o cafenea, asta în cazul fericit în care o găsești în cartierul în care stai?

– Dar ce-ai enumerat tu acolo contribuie la reputația cafenelei, deși știi că acum, dar și înainte de pandemie, oamenii grăbiți își beau cafeaua pe unde apucă, pe stradă, în troleu, chiar în jurul mașinii parcate în fața blocului. Tonomatele de cafea au devenit un rival serios al cafenelelor!

site: ggmgastro.ro

– Da, una este tonomatul de cafea și alta automatul de cafea dintr-un restaurant!

– Acum sincer vorbind, știi nu prea avem afaceri din tată-n fiu în acest domeniu! Apare o cafenea, apoi, din varia motive, uneori lesne de înțeles, falimentul bate la ușa antreprenorului.

– Bine, hai, cafenelele sunt sortite eșecului și am găsit și cauza, dar ce părere ai despre restaurantele din România?

– La care te referi, la cele de tip fast-food sau la restaurantele clasice, cochete, primitoare?

– Nu agreez să stau la coadă, la cele de tip fast-food, dar într-un mall sau gară chiar sunt necesare.

– Uite, în cartierul în care stau, nu prea sunt restaurante. Ne gândim împreună ce-ar implica deschiderea unei afaceri în domeniul HoReCa?

– Iulia, trebuie să ai bani pentru a pune pe picioare o astfel de afacere. Să zicem că luăm un împrumut. Ne trebuie spațiu și avize de funcționare. Să zicem că le obținem cu ajutorul unei firme de consultanță, apoi intervine amenajarea spațiului și angajarea personalului ce trebuie să fie școlit în domeniu. Deschidem restaurantul cu surle și trâmbițe, după ce decidem meniul oferit și prețul la vânzare. Avem deja un împrumut și trebuie plătite salariile angajaților. Nu mă gîndesc la profit chiar deloc. Va trebui să plătim taxe și impozite! Statul nu sprijină sectorul HoReCa! Îmi vine să renunț din start la idee, serios îți spun!

– Hai, hai! Văd că azi ai internet conform contractului semnat cu cei de la Digi! Intrăm și căutăm ce costuri implică amenajarea unui bucătării și a spațiului de servire din cadrul unui restaurant!

– Fie! Uite, noi nu mai producem aproape nimic, nici echipamente profesionale pentru industria HoReCa! Noroc cu străinii! GGM Gastro oferă echipamente de calitate în domeniul care ne interesează. Firma mamă este din Gronau, Germania. Au pornit cu cinci angajați, în 2004, și acum au cinci sute! Se poate, Iulia! Probabil, secretul este să crezi în visul tău, dar mai întâi să-l făurești mental.

– Tu întotdeauna mă uimești! Ai o flexibilitate de invidiat în schimbarea opiniilor! Acum doar facem o analiză a costurilor și făurim visul!

– Spațiul, Iulia! Nu avem spațiul destinat afacerii! Unul luat în chirie ne-ar garanta falimentul imediat. Știi că statul nu pune la dispoziția antreprenorilor spații la chirii în cuantumul celor plătite de parlamentari la vilele din patrimoniul național care sunt în grija nu știu cărei instituții.

– Bunica mea are un teren în Ferentari! Ce zici?

– În Ferentari? Este prea departe de noi. Am văzut în cartierul meu câteva spații lăsate de izbeliște. Antreprenorii au dat faliment. Luăm legătura cu proprietarii și, dacă avem succes cu afacerea, plătim 2% din banii pe care-i rulăm lunar. Să sperăm că vor fi de acord. Vor miza pe o sumă mare, stând în așteptare cu o prăvălie goală sau vor permite amenajarea spațiului astfel încât restaurantul nostru să poată funcționa la standardele calității, pentru a avea rulaj? Hai să căutăm în continuare echipamente!

– Uite, am găsit și mașini de spălat vase. Pentru a face viața mai ușoară angajaților, este o achiziție ideală! Au tot ce vrei cei de la GGM Gastro, până și plante decorative, mobilier servire, oale și tigăi, tacâmuri, nu numai aparatură de bucătărie, mobilier de inox, articole de gătit, sisteme ventilație, sistem de purificare aer, etc…

– Sala de servire a restaurantului trebuie să fie cochetă și personalul amabil, dar hai să vedem de la ce bancă luăm împrumutul!

– Iulia, tu realizezi ce bătăi de cap au cei din sectorul hotelier, dacă au și un restaurant în administrație? Bine, acum există externalizarea afacerilor, dar nu prea este ușor. Antreprenorii HoReCa trebuie sprijiniți, Iulia! Fără ei, ca și fără artiști, viața personală ar fi searbădă! Bine, avem cărțile de citit și internetul, dar așa cum spuneai tu, suntem ființe sociale, deci trebuie să interferăm unii cu alții.

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2021, ediția de toamnă!


Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SuperBlog 2017

%d blogeri au apreciat: