Home » Opinii personale » Filmul și introspecția… (SuperBlog 2021, ediția de toamnă)

Filmul și introspecția… (SuperBlog 2021, ediția de toamnă)

November 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 86 other subscribers

Statistică

  • 43,810 hits

Afiș “Ghostbusters Afterlife”

Cinematografia este considerată a fi cea de-a șapte artă și ea îmbină cu succes toate celelate arte: literatura, de unde-și trage seva scenariul oricărui film, apoi pictura, sculptura, arhitectura, muzica și dansul, indispensabule pentru sincronizarea sunetului, culorilor, decorurilor și efectelor speciale ale peliculei.

Orice film are la bază viziunea unui regizor. Filmele pot fi captivante, palpitante, comice, dramatice, de acțiune, SF sau non SF, reliefând și respectând adevărul istoric, transmitând vitalitatea unor secole apuse, eșecul sau succesul unor acțiuni reale sau fictive sau sunt doar rodul plăsmuirii unor evenimente uluitoare, fantasmagoreice, la nivel de macro și microcosmos, fără fundament în planul real, ca rod al unei imaginații febrile și fără limite, în goana după suspans, singura capabilă să umple sălile cinematografelor. Putem vorbi de celebritatea unor serii de filme, ce combină într-un mod atractiv, pentru un eșantion al publicului de pretutindeni, comedia cu scenele de groază, prin folosirea efectelor speciale de înalt calibru IT, ca Ghostbusters și care aduce în atenția cinefililor de pretutindeni, din 3 decembrie 2021, o nouă producție ”Ghostbusters: Afterlife”, sub sigla Columbia Pictures și InterComFilm.

Saltul omenirii în tehnologie și cu ajutorul tehnologiei este fabulos, mai ales în industria cinematografică. De la proiecția 2D, la 3D, la experiența vizionării unui film IMAX, când sistemul generează două proiecții separate pentru fiecare ochi și le proiectează în paralel, industria cinematografică este în continuă mișcare, căutare, punând accent pe crearea efectelor speciale și transmiterea unui mesaj, filmul rămânând un instrument ce poate insufla și forma valori, atitudini, și stârni spre introspecție.

Cred că pot să număr pe degetele de la cele două mâini peliculele vizionate la cinematograf, după anul 1989, dar nu aș avea cum să fac bilanțul filmelor vizionate în anii comunismului, fiind foarte multe. Nu era săptămână, în anii preadolescenței și adolescenței, în care să nu merg la un film. Nu cred că am să mai văd vreodată cozi la cinematografe ca-n anii aceia și săli de cinematograf arhipline. Moștenirea mea cinematografică ține mai mult de trecut…

O ieșire reușită la cinematograf este împreună cu familia, amicii sau cu cei mai mici membri ai familiei, dar la fel de reușită este și atunci când ești singur, dacă filmul este ceea ce ți-ai dorit să vezi. Am o experiență în acest sens. Filmul a rulat doar pentru mine, într-un cinematograf modern, din secol XXI. O sală imensă și doar un bilet vândut! Altă dată am fost în sală maxim 12 persoane și nici nu era vorba de restricțiile impuse din cauza pandemiei provocată de Sars Cov 19. Prețul unui bilet era în jur de 26 de lei. În opinia mea sălile de cinematograf trebuie să fie pline. Decât să vinzi un singur bilet cu 26 lei sau zece, mai bine vinzi 100 cu 10 sau 15 lei. Asta ține de managementul sălii de spectacol, până la urmă, pentru că tu spectatorul te bucuri din plin atunci când ai în fața ta un ecran imens, stai pe un fotoliu confortabil, pe primul sau pe ultimul rând, privești reclame interesante și aștepți cu nerăbdare să intri în lumea creionată și insuflețită a mesajului ce stă la baza filmului.

Ar fi grozav să avem panouri publicitare electronice cam peste tot, măcar în marile orașe. Așteptând la semafor sau în stația de tramvai să putem afla câte ceva despre viața culturală a orașului în care trăim. Cea mai bună sursă de informare rămâne internetul, accesat de pe mobil, sau putem merge la film ad-hoc, când ajungem într-un mall și avem ceva timp la dispoziție, iar oferta are cel puțin un film pe gustul nostru.

Pentru iubitorii de ficțiune există o paletă largă de filme antrenante, 2D, 3D, IMAX, 4DX și pentru mulți tineri vizionarea acestor filme marchează experiențe memorabile în viața lor.

„Vânătorii de fantome: Moștenirea” – promite a fi un film emblematic pentru întreaga familie, dar și pentru cinefilii de toate vârstele. Să redăm constant magia sălilor de cinematograf! Stă în puterea noastră!

Acest articol a fost scris în cadrul competiției SuperBlog 2021, ediția de toamnă…

Advertisement

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

SuperBlog 2017

%d bloggers like this: