Acasă » Opinii personale » Natura are nevoie (și) de tine…

Natura are nevoie (și) de tine…

decembrie 2022
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 95 de abonați.

Statistică

  • 44.387 hits

Pentru că blogul a fost inițial creat pe alili2001@yahoo,com, asemeni contului de FB, ambele deschise în 2008, azi am intrat în folderele organizate pe ani și activități. Așa am dat peste un eseu scris, sub coordonarea mea, de cea mai temerară elevă a Colegiului Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin, Adriana Popescu, pe atunci elevă în clasa a VI-a, când eu mă numeam Ionescu D. Liliana. Anul trebuie să fi fost 2006…

 "A înţelege natura inseamnă a înţelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atât de amenintată azi, înseamnă a contribui la fericirea omenirii". (E. AS. Pora, 1975) 

Natura are nevoie de tine!
Eu nu fac decât să duc mesajul naturii mai departe…

Judeţul Mehedinţi, leagăn de cultură şi de civilizaţie în zona Olteniei, este întru-totul perfect din punct de vedere al dărniciei naturii. El se confruntă cu unele probleme de mediu, dar asta nu îl împiedică să reprezinte un judeţ important al ţării.

In presă, la TV, la radio auzim frecvent expresia „conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului”, dar tocmai la aceste capitole suntem corigenţi.
Imi doresc sa fiu ambasador de mediu in judeţul meu!!
Dacă aş fi ambasador de mediu al judeţului meu, nu aş putea sa trec cu vederea traseele şi obiectivele turistice din Mehedinţi. Sunt nenumărate şi de o frumuseţe ce trezeşte spiritul din amorţeala cotidianului, dar sunt neexploatate, neîngrijite şi neajuns de promovate pe piaţa turistică din ţară şi din străinătate.
Consiliul Local si primarul fiecărui sat in parte ar trebui să iniţieze cursuri de educare a tinerilor şi vârstnicilor satelor. De multe ori, în satele judeţului nu se simte mâna de gospodar a edilului. Drumurile oraşelor sunt în stare jalnică, plombate ici acolo, peticite, oricum mai bune decât drumurile de ţară unde doar şoseaua principală este asfaltată. Gunoiul menajer se colectează la marginea satului de unde vântul îl împrăştie în voie…, neexistând gropi de gunoi ecologice. Uneori şi în oraş observi cum zboară câte o pungă de plastic, atunci când vântul este hotărât să ridice norii de praf de pe caldarâmul străzii, spălat doar de ploaie!!
Eu cred ca natura are nevoie de tinerii din ziua de azi pentru a o răsplăti, deoarece ea este ca o mamă, mama planetei, iar noi suntem copiii ei, care am crescut lângă ea, şi, la rândul nostru, ca nişte copii recunoscători o recompensăm, mulţumindu-i pentru tot.
Noi, copiii am fi fascinaţi să participăm în tabere de ecologie sau de orientare turistică, pe care fiecare şcoală ar trebui să le iniţieze pentru doritori.
Investiţi în turism!! Inchideţi fabricile ce nu sunt dotate corespunzător!! Scoateţi din circulaţie maşinile ce nu corespund standardelor UE! Iubiţi curăţenia şi respectaţi mediul!!
Cred că acest mesaj trebuie dus, nu numai în judeţul meu, ci şi în ţară, pe continent şi în întreaga lume, pentru că lumea întreagă trebuie să înţeleagă de ce este importantă natura şi de ce trebuie ocrotită şi îngrijită.
Dacă voi fi ambasadorul judeţului Mehedinţi, voi avea grijă ca lumea să afle importanţa naturii, voi duce până la capăt lupta împotriva poluării!
Oraşul meu, odinioară oraşul florilor, astăzi este invadat de buruieni, ce cresc nestingherite la porţile oamenilor, ca pe campul cu trifoi. Poate au uitat să le smulgă din rădăcini! Poate primăria ar trebui să investească în ierbicide! Pădurea Crihala, oază de verdeaţă, unde-mi fac întotdeauna noi prieteni de joacă, seara este invadată de ţânţari. O investiţie în insecticide se impune cu siguranţă!

Centrul oraşului Indiferenţa edililor şi a cetăţenilor, într-o imagine … „blândă”

Dacă treci prin centrul oraşului vei fi foarte fericit şi vei crede că şi restul e la fel de îngrijit, dar totul e o iluzie până când vei descoperi la colţul aleilor ’’sclipitoarele’’ râuri de gunoaie, iar dacă te îndrepţi spre periferie, acolo vei descoperi ,,Paradisul Gunoaielor”, care şi-a format toate treptele de relief şi poate deveni un focar deschis de infecţie, deoarece la groapa de gunoi de la ieşirea/intrarea în oraş si-au găsit refugiu ciorile. O soluţie pentru aceste probleme ar fi reciclarea deşeurilor.
În judeţul meu există oraşe în care se află centre de reciclare, dar parcă ar fi bântuite, deoarece nimeni nu investeşte în ele.
Uneori mi se pare că oamenilor le este ruşine să arunce ambalajul unui produs la coşul de gunoi. Alteori ar dori, dar tomberoanele sunt puţine la număr, uneori fiind distruse de tinerii certaţi cu educaţia civică.
Atragerea de fonduri europene cu extensie directă în reciclare, în colectarea diferenţiata a gunoiului menajer, în staţii de epurare a apelor uzate şi chiar în aducţiunea apei potabile în satele judeţului, proiectarea sistemului de canalizare la sate-inexistent la ora actuală ar schimba cu totul calitatea vieţii. Apa Dunării este şi ea expusă poluării, caz în care ar deveni un pericol iminent atât timp cât este sursa de alimentare cu apă a oraşului, nereuşindu-se încă captarea apei din râul Topleţ, deşi lucrările au fost demarate cu ceva ani în urmă.
De aceea cred că, dacă voi fi ambasador de mediu pentru judeţul meu aş putea schimba ceva. În primul rând aş sugera autorităţilor locale şi naţionale să investească în educaţie, atingând toate valenţele ei.
Pot să fiu un ambasador de mediu al judeţului Mehedinţi deoarece sunt un copil cu multe idei inovatoare. Dacă adulţii ne-ar asculta, ar constata că noi observăm greşelile lor şi dispunem de tenacitatea de a ne implica în problemele societăţii actuale.
„Totul a ieşit bun din mâinile naturii, pentru a degenera in mâinile omului”. (J.J. Rousseau)

Totul degenerează în mâinile omului needucat sau neimplicat, spun eu, azi, 4 decembrie 2022, redevenită la numele dinainte de căsătorie Grecu Liliana, în 2015.

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

SuperBlog 2017

%d blogeri au apreciat: